islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4770
EURO
34,9370
ALTIN
2.435,95
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ABD Baskısı Tarihi Düşman Çin ve Rusya’yı Müttefik Yapıyor

ABD Baskısı Tarihi Düşman Çin ve Rusya’yı Müttefik Yapıyor

ABD’nin baskıları sonucu Çin ile politikalarını yeniden düzenleyen Avusturalya’ya karşı Çin hükûmeti yeni arayışlar içine gitti. Avusturalya’dan önemli oranda enerji kaynakları ithal eden Çin, tedarikçi ülke değişimine gidiyor.

Çin giderek artan bir şekilde sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) bağımlı hale geliyor ve bunun çoğu Avustralya ve ABD’den temin ediyordu. Ne var ki ABD’nin bölgedeki baskısı ve hukuksuz tavrı, Çin’i yeni arayışlara itti.

Bu çerçevede görüşmeler yapan Çin’in Rusya ile büyük doğal ve sıvılaştırılmış gaz anlaşması yapacak.

Kon ile ilgili Ruslarla bir araya gelen Çin heyeti, Sibirya’dan güçlü 2 gaz boru hattını Kuzey Çin’e kurmak istiyor. Ve Sibirya’dan gelen bu iki hattan Çin milyarlarca metreküplük gez ihtiyacını önemli oranda tedarik etmeyi planlıyor.

Ancak Çin bu iki boru hattının yapım ve faaliyet aşamasının hayli zaman alacağını bildiğinden dolayı kısa vadeli çözüm arayışlarını da sürdürüyor.

Bilindiği gibi ilk Çin-Rusya doğalgaz boru hattı Aralık 2019’da faaliyete geçmişti. Şimdi Çin ikincisini planlayarak Kuzey Çin’e yılda 50 milyar metreküp gaz pompalamayı hedefliyor.

Türk televizyonlarının ayakkabı ustası, evlilik danışmanı, avukatlar gibi meslek dallarından olan Asya Uzmanlarının dışındaki dünyadaki uluslararası ilişkiler alanında saha çalışması yapan ve akademik eğitim alan Analistlere göre Çin şu yöntemi izleyecek:

“İl ektapta ’Kapsamlı stratejik ortak’ Rusya’dan doğal gaz arzını ikiye katlamak için ikinci bir kanalı hızlandırmak istiyor ve bu da Pekin’e Canberra ile ilişkilerde üstünlük sağlayabilir.” Ve bu tezlerini halen yaşanan şu örneklerle destekliyorlar:

“AB’nin [sıvılaştırılmış doğal gazı] siyasi bir riskten korunmak için kullanması mantıklı olduğu gibi Çin de Rusya ile ihtilaflarının haricinde yeni bir ticari partnerlik ve enerji ilişkisi kurma yoluna gidebilir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.