islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4652
EURO
34,8281
ALTIN
2.452,43
BIST
9.891,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD, Çin’i BM Üzerinden Vuracak

ABD, Çin’i BM Üzerinden Vuracak

ABD, Bir yandan denizden kıstırmaya çalıştığı Çin’i Tayvan üzerinden de vuruyor. Son olarak Tayvan konusuna BM’nin müdahalesini istedi. Çin’in tepkisi gecikmedi.

ABD’nin BM’ye daveti üzerine Çin’den çok net bir açıklama geldi. ABD’nin dünyayı Tayvan adasının iç  işlerine katılımını artırmaya çağırmasının ardından Çin, Tayvan’ın Birleşmiş Milletler’e katılma hakkı olmadığı konusunda uyardı.

Çin’in açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden’in online Doğu Asya Zirvesi’nde Çin’i azarlayan ve Çin Başbakanı Li Keqiang da dahil olmak üzere bölgesel liderlere ayar çeken konuşması üzerine geldi. Biden, online zirvede,  Çin4in eylemlerinin “bölgesel barışı ve istikrarı tehdit ettiğini” ve bölge ülkelerinin buna suskun kalmaması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Genel Kurulu’nun Pekin’i kabul edip Taipei’yi reddetmesinin 50. yıldönümü münasebetiyle Salı günü yaptığı açıklamada, Tayvan’ın dünya sahnesinden giderek artan şekilde dışlanmasından üzüntü duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Tayvan’ın BM sistemine anlamlı katılımı siyasi bir mesele değil, pragmatik bir meseledir. Bu nedenle tüm BM üye devletlerini Tayvan’ın BM sistemi ve uluslararası toplumda sağlam, anlamlı katılımını desteklemek için bize katılmaya teşvik ediyoruz.”

Tayvan’ı zorla da dahil olmak üzere anakara ile yeniden birleştirilmesi gereken bir eyalet olarak gören Çin, Blinken’in açıklamasına Taipei hükümetinin küresel diplomatik sahneye ait olmadığı konusundaki tutumunu vurgulayarak cevap verdi.

Pekin’deki Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Ma Xiaoguang gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tayvan’ın BM’ye katılma hakkı yoktur. BM, egemen devletlerden oluşan uluslararası bir hükümet kuruluşudur. Tayvan, Çin’in bir parçasıdır.”

Ancak Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, resmi ziyareti sırasında Prag’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington’a verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, “Uluslararası örgütlerde haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kendimizi savunmaya kararlıyız” dedi.

1979’da ABD Pekin ile Taipei arasındaki çekişmede Pekin hükümetini Çin’in resmi temsilcisi olduğunu tanımış ancak, diğer yandan da Tayvan adasının kendisini savunmasını sağlamak için silah tedarikini sağlayan Tayvan İlişkileri Yasası’nı da onayladı.

Salı günü Blinken, ABD’nin yalnızca Pekin’i tanımaya devam ederken, Tayvan’ın demokratik kimlik bilgilerini de dikkate aldığını söyledi.

Bu arada Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Blinken’in açıklamalarını memnuniyetle karşıladı ve Twitter’da “Tayvan’ın uluslararası katılımını genişletmek için ABD’nin desteğine minnettarız Uluslararası organizasyonlar, mekanizmalar ve etkinliklerdeki uzmanlığımıza katkıda bulunmak için benzer düşünen tüm ortaklarla çalışmaya hazırız” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.