islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD, Tayvan’a 7.1 Milyar Dolarlık Silah Yığıyor

ABD, Tayvan’a 7.1 Milyar Dolarlık Silah Yığıyor

Amerikan Senatosu ABD’nin yeni savaş bütçesini onayladı, Onaylanan bütçe dudak uçuklatıyor. Tamı tamına 770 milyar Dolarlık bir savaş bütçesi oluşturuldu.

ABD Kongresi  770 milyar dolarlık yeni bir rekor oluşturan ulusal savunma bütçesini kabul etti. Bu paradan 7.1 milyar Dolar Tayvan’a ayrıldı. Böylece Tayvan, kelimenin tam anlamı ile ABD’nin silah deposu haline gelecek.

Kongre’den çıkan maddeler tek tek incelendiğinde savunma bütçesinin neredeyse üçte ikisinin Çin Halk Cumhuriyeti’ne karşı bir savunma-saldırı hattı oluşturmayı hedeflediği gözlemleniyor.

Çinli gözlemciler ise bu bütçeyi Tayvanlıların çıkarttırdığı kanaatinde. Çinli uzmanlar “ABD ile Tayvan otoritesi arasındaki gizli anlaşmanın tırmanmasının muhteme”l olduğunu ve” anakaranın (Çin) daha fazla provokasyona yanıt vermek için strateji ve askeri taktiklerde hazırlanması gerektiğini” söylüyorlar.

Medyada çıkan haberlere göre, ABD Senatosu Çarşamba günü 2022 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı (NDAA) Temsilciler Meclisi’nin 7 Aralık’ta oylamasıyla onayladı.

Yasa, Biden’ın talep ettiğinden 25 milyar dolar daha fazla. Çin ile ilgili tasarıda, Pasifik Caydırma Girişimi için 7,1 milyar dolar ve Tayvan’ın savunmasına yönelik kongre desteğinin yanı sıra ABD Savunma Bakanlığı’nın Kuzeybatı Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden “zorunlu çalıştırma ile üretilen” ürünler tedarik etmesine yönelik bir yasak yer alıyor.

ABD medyası eylemdeki Tayvan tarafları hakkında kısa bilgi verdi, ancak ada merkezli medya kuruluşu Taiwan Newsin haberine göre yasa tasarısı, Tayvan adasının deniz kuvvetlerinin ABD liderliğindeki Pasifik Kıyıları tatbikatına katılmaya davet edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çin anakarası askeri uzmanı ve TV yorumcusu Song Zhongping, “demokrasi zirvesinde” Tayvan otoritesi için bir platform teklif ettiğini göz önünde bulundurarak, Biden’ın Tayvan adasını RIMPAC’a davet etme olasılığının yüksek olduğuna inanıyor. Bu da Tayvan’ın uluslararası varlığını yükseltmeyi hedefliyor.

Song, ABD’nin kontrol altına almak için birden fazla “elini” kaybettiği için, Çin anakarasının “en kötüsüne hazırlanmalı” ve strateji ve askeri taktiklerde, kötüleşen Boğazlar arası durumlar ve Çin-ABD rekabeti ortasında herhangi bir senaryoya hazır olması gerektiğini söyledi. Hong Kong ve Tibet dahil olmak üzere Çin, “Tayvan kartını” isterik bir şekilde oynamasını sağlayacak.

Ancak uzman, Tayvan silahlı kuvvetlerinin tatbikata katılsa bile, yalnızca çevresel bir rol oynayacaklarına da dikkat çekti.

Çin Dışişleri Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde profesör olan Li Haidong, ABD ve DPP’nin gizli anlaşmalarını artıracağı konusunda hemfikirdi ve Çin-ABD ilişkilerindeki en hassas konuda provokasyonların daha fazla sürtüşmeye ve daha yüksek risklere yol açacağı konusunda uyardı.

Açık verilere göre, nüfus ölçeğindeki karşıtlığa rağmen ABD, Çin’inkinin dört katıyla dünyanın en yüksek askeri bütçesine sahip.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası ayrıca ABD ve NATO’nun Rusya ile şiddetli bir anlaşmazlık içinde olduğu Ukrayna’yı desteklemek için 300 milyon dolarlık bir ön savunma desteği verdi.

Li, şok edici derecede yüksek ve sürekli artan askeri bütçenin ABD’nin dünya çapındaki hegemonik statüsünü sürdürmesinin temeli olduğunu söyledi. Yüksek harcamaları haklı çıkarmak için ABD’nin çatışmalar, krizler yaratması ve yalnızca ABD’nin “dünya barışının yıkıcısı” olduğunu gösteren “dış tehditler” yaratması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.