islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD Ukrayna İçin Zaman Kazanmak İstiyor

ABD Ukrayna İçin Zaman Kazanmak İstiyor
20 Ocak 2022 09:19
A+
A-

Rusya, Ukrayna’nın Belarus sınırına da asker yığıp, işgal kaygıları artınca ABD’den masa çağrısı geldi. Dışişleri Bakanı Blinken, Rus mevkidaşı Lavrov ile cuma günü Cenevre’de buluşacak. Blinken, ziyaret ettiği Ukrayna’dan da Putin’e “barışçıl yolu seçme” çağrısında bulundu. ABD’nin masa davetiyle zaman kazanmak istediği belirtiliyor. İngiltere’nin tanksavar füzeleri de Ukrayna’ya ulaştı.

Rusya’nın, Belarus ile ortak tatbikat bahanesiyle, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e birkaç saat mesafede askeri yığınak yapmasının ardından, hem ABD hem de NATO’dan Moskova’ya yeniden masa çağrısı geldi. Geçen hafta ABD, NATO ve Rusya arasında gerçekleşen üç toplantıda, Rusya lideri Vladimir Putin’in talep listesine olumlu cevap verilmemesi üzerine masa devrilmişti. Sonuçsuz kalan toplantıların ardından Rus askerlerinin ve zırhlı araçlarının Belarus’un Ukrayna sınırına nakledildiğine ilişkin görüntüler savaş tamtamlarının çalınmasına neden olmuştu.

Görüntülerin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la telefonla görüşerek, cuma günü Cenevre’de yüz yüze buluşmak üzere sözleşti. Öte yandan Blinken, Rusya’nın askeri yığınağını artırmasının ardından soluğu Kiev’de aldı.

BARIŞÇIL YOL ÇAĞRISI
Dün Ukrayna’yı ziyaret eden Blinken, Kiev’deki ABD büyükelçiliğinde diplomatlara yaptığı konuşmada, Rusya’nın askeri birliklerini Ukrayna sınırında konuşlandırmasının, Putin’in çok kısa zamanda Ukrayna’ya saldırı emrini verebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Blinken, Rusya’ya ‘barışçıl yolu seçme’ çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev’de, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba’yla da bir araya geldi. Blinken, Kiev’den sonra Berlin’e geçerek burada Alman, İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla görüşecek. Cuma günü ise Cenevre’de Lavrov’la bir araya gelecek.

ABD’den ZAMAN KAZANMA HAMLESİ Mİ? 
Blinken’ın Rusya’yı tekrar masaya davetinin, Washington için zaman kazanma ve olabildiğince süreci uzatma amacı taşıdığı da iddia edildi. Uzmanlar, bu yolla Ukrayna’ya hem kritik askeri teçhizatın gönderilmesinin hem de Kiev’in savunma tahkimatını güçlendirmesinin hedeflendiğini savundu. Dün gece saatlerinde İngiltere’nin gönderdiği tanksavar füze sistemlerinin Ukrayna’ya ulaştığı kaydedildi.

.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.