Gündem

Abd’nin Hamisi Katar Oldu!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Afganistan’daki diplomatik faaliyetlerine Katar’ın hamilik edeceğini açıkladı.
İki devlet arasındaki ‘stratejik diyalog’ toplantısında Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Blinken görüşme gerçekleştirdi.

Toplantı kapsamında Katar ile ABD arasında iki anlaşma imzalandı, imza töreninde iki bakan da açıklamalarda bulundu. ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesi sırasında Katar’ın ciddi katkı sağladığını belirten Blinken, “Bugün Afganistan’daki iş birliğimizi artırmak için iki yeni anlaşma imzalıyoruz. Birincisi, Katar’ı Afganistan’da ABD’nin hami devleti olarak ilan ediyor.” dedi.

İkinci anlaşmanınsa Afganistan işgali sırasında ABD ile çalışmış özel göçmen vizesi olanların seyahatleriyle ilgili olduğunu bildiren Blinken, Katar’ın bu kişilerin başvuru işlemlerinin tamamlanması ve geçişlerinin sağlanması konusunda yardım edeceğini açıkladı.

Blinken, Afganistan’daki ABD vatandaşları ve ABD’de oturum izni olanlara dair şu açıklamalarda bulundu:
“10 Kasım itibarıyla ABD hükümetinden Afganistan’dan ayrılmak için yardım talebinde bulunan ve ayrılmaya hazır olduğunu tespit ettiğimiz ve gerekli seyahat belgelerine sahip olan tüm ABD vatandaşlarına bunu yapma fırsatı sunulduğunu teyit edebilirim. Buna 380’den fazla Amerikan vatandaşı ve 280’den fazla yasal daimi oturma izni olanlar dahildir.”

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani de stratejik diyalog toplantısının karşılıklı çıkar konuları, savunma ve güvenlik iş birliğini güçlendirmenin yanında Afganistan’daki genel durumla da ilgilendiğini ifade etti.

Al Sani, Katar’ın Afganistan’ın istikrarı ve Afgan halkının güvenlik ve refahını sağlama konusunda kararlı olduğuna değinerek, “İlk önceliğimiz, insani yardımların Afgan halkına ulaşmasını sağlamak, özellikle de bundan muzdarip insanları görüyoruz. Özellikle kış geldiğinde yardıma çok ihtiyaçları olacak. İnsani durumla ilgili birçok zorluk olacak. İşler daha da kötüye gitmeden oradaki Afgan halkına yardım etmemiz bizim için önemli.” Ifadesini kullandı.

İnsani yardımların Afgan halkına iletilmesi için Kabil yönetimiyle iletişime geçmenin kritik olduğuna dikkat çeken Al Sani, “Afganistan’ı terk etmenin ve onu görmezden gelmenin büyük bir hata olacağına inanıyoruz, çünkü tecrit hiçbir zaman bir çözüm olmadı.” dedi.

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

16 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

17 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

18 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

19 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

20 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

20 saat ago