
Afganistan İslam Emirliği’nde, hükümet çalışanları ve askeri personelin akıllı telefon kullanmasının yasaklandığı öne sürüldü. İslam Emirliği lideri Hibetullah Ahundzade tarafından verildiği iddia edilen sözlü talimatın, ülkedeki askeri ve idari mekanizmalara iletildiği belirtiliyor. Kararın ardındaki temel amacın, bilgi akışını sıkı bir şekilde kontrol etmek ve güvenlik açıklarını kapatmak olduğu değerlendiriliyor.

Yerel kaynaklardan sızan bilgilere göre, söz konusu yasak kararı Ahundzade’nin askeri mahkeme başkanları, emniyet müdürleri ve istihbarat yetkilileriyle gerçekleştirdiği bir toplantıda tebliğ edildi. Talimatın ardından ülkenin sekiz bölgesindeki askeri mahkemelere resmi yazılar gönderilerek yasağın kesin olarak uygulanması istendi.
Uygulamayı sıkı tutmak amacıyla, denetime tabi personelin isim, unvan, görev yeri ve telefon numaralarının kaydedildiği özel formlar ve takip listeleri hazırlandı. Yasağa uymayan kamu görevlilerinin “suçlu” kabul edilerek askeri mahkemelere sevk edileceği uyarısında bulunuldu.
Yasak haberlerinin yayılmasının ardından, sosyal medyada bazı İslam Emirliği memurlarının akıllı telefonlarını kendi elleriyle parçaladığı görüntüler gündeme geldi. Paktika vilayetine bağlı Birmil ilçesinin emniyet müdürü ile emrindeki 14 personelin de karar doğrultusunda akıllı telefonlarını imha ettiği bildirildi.
İslam Emirliği daha önce de Pençşir başta olmak üzere kritik stratejik bölgelerde görev yapan askeri personele yönelik benzer akıllı telefon kısıtlamaları getirmişti. Son kararla birlikte bu kısıtlamaların kapsamı tüm ordu ve devlet memurlarını kapsayacak şekilde genişletilmiş oldu.
Konunun uluslararası basında ve yerel medyada geniş yankı bulmasına rağmen, İslam Emirliği yetkilileri tarafından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak analistler, bu hamlenin içerideki disiplini artırmak, bilgi sızıntılarını önlemek ve dijital ağlar üzerinden gelebilecek istihbarat tehditlerini engellemek amacıyla atıldığını düşünüyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube