Afrika Birliği: Ruanda Soykırımını Unutmayalım

Mirat Haber Ajansı

Afrika Birliği bütün Afrikalıları Ruanda’da 1994 yılında Fransa destekli siyasi grupların düzenlediği ve bir milyon insanın öldürüldüğü soykırımın 26. yıldönümünü anmaya çağırdı. Ruanda’da yönetimde olan Fransa’ya yakın Hutular ile İngilizlere yakın Tutsiler arasındaki gerginlikler kullanılarak özellikle katliam için dağıtılan silah ve palaların yaygın kullanıldığı büyük çaplı katliamlar düzenlenmişti.

Birlik bu anmanın, soykırım ve “ideolojisi, inkar ve dokunulmazlığı ile Afrika’nın insanlığa karşı bu kadar iğrenç bir suç yaşamamasını sağlamak amacıyla düzenlendiğini bildirdi. Geçtiğimiz hafta, Ruanda hükümeti anma töreninin küresel Korona salgını nedeniyle sınırlı sayıda katılımcılar ile gerçekleşeceğini duyurmuştu.

Birlik sözcüsü, Nisan ve Temmuz 1994 tarihleri ​​arasında, Ruanda’da 100 günlük bir sürede bir milyondan fazla insanın öldürülmesinin hala hayret ve dehşet uyandırdığını söyledi. 1994’te aşırılıkçı Hutu toplumu üyeleri tarafından düzenlenen 100 günlük katliamlar sırasında 1 milyon azınlık Tutsi ile soykırıma karşı çıkan bazı Hutular öldürüldü.1994 Nisan ayında bir Hutu olan Cumhurbaşkan Juvenal Habyarimana’nın suikastı soykırımı tetikleyen bir bahane olarak kullanılmıştı.

Recent Posts

  • Gündem

HÜSNÜ AKTAŞ’TAN YEREL SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ

Yazar Hüsnü Aktaş Misak Dergisi Mayıs sayısında, “Belediye Seçimleri, Cumhur İttifakının Zaafları ve Siyasi Ahlak”…

18 dakika ago
  • Makale

SELÂM SİZİN ÜZERİNİZE OLSUN

Ya da Kur’an’da selâm... -Selâm nedir? ‘Selâm’ın aslı, ‘se-li-me’ fiili sözlükte; dış ve iç âfetlerden…

18 dakika ago
  • Ekonomi

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR AK Parti’nin iktidara geldiği ilk dönemlerde adil ve üretken bir…

16 saat ago
  • Gündem

BEDAVA İNCİL TEHLİKESİ

Bedava İncil Tehlikesi 18 Nisan 2024 tarihinde sitemizde yayınlanan haberimizde, Devlet-i Aliyye Ocakları Bilecik İl…

17 saat ago
  • Gündem

Gazzeli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor

Gazzeli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor Gazze'deki Filistinli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor…

18 saat ago
  • Gündem

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı. Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, belediyenin başlattığı ata…

19 saat ago