islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Ak Parti Kepenk mi Kapatıyor?

Ak Parti Kepenk mi Kapatıyor?

Berat Albayrak Beklenen 3 yıllık Yeni Ekonomik Paket açıklamasını yaptı.  Aynı gün elektriğe % 14,9 zam yapıldı. Daha önce dövizdeki değişiklik, doğalgazdaki ithalat fiyatlarındaki değişiklikler gerekçe gösterilerek yapılan zamlar vardı. Son zam açıklamaları aslında zamların ithal maliyetlerden temelde bağımsız olduğunu gösteriyor. Çünkü bir ay önce yine elektriğe % 14,90 zam yapılmıştı. Yine Temmuz ayında doğalgaza % 14,97 zam yapıldı. 1 Ekim de %14,90 zam yapıldı.

Bunlar insanların temel gider ihtiyaçlarıdır. Enflasyon oranı da % 12 dolaylarında açıklanması gerçeklerle bağdaşmıyor. İşsizlik oranları gerçeklerle bağdaşmıyor.  Bu YEP ile ilgili daha detaylı bir makaleyi kaleme alacağım. Ancak açıklanan ekonomik paketle temel kanaatimiz; programın daha önceki YEP bağlı olduğu, faiz lobisini rahatsız etmeyecek şekilde uzun vadede bir süreçte garanti verdiği şeklinde tanımlayabiliriz.  Borca Dayalı Para Sistemini sürdürdüğünüz sürecek, sistem içindeki finansal enstrüman  çoğaltmak yapısal bir değişim değildir.

Şimdi Ak Parti ve genel siyasetle ilgili bir değerlendirmeye geçelim.

Seçimlere nasılsa çok var. Millet unutur. Seçimler yaklaştıkça; motorlu taşıtlar vergisi için daha önce yapılan %40 zammı bir hafta sonra %20 geri çekince halk alkışlamıştı.

(Yine secime doğru böyle bir hamle yaparız düşüncesi var gibi) oysa %20 zam hedefti.  Hem narkoz hem kahraman olmak mı hedefleniyor? Sorusu akla geliyor.

Yaşı müsait olanlar şu öngörüme katılacaktır; uygulanan ekonomik politikalar konusunda Ak Parti, Anavatan Partisinin çöküş sürecine girmiştir. Halk 18 yıl yetki verdi. Tek başına yürü dedi. Halkı ve devleti bitiren faiz düzenine karşı, ciddi adim atılmadı. Halkı CHP gelir politikaları ile bir yere kadar tutabilirsiniz.

 Siyasi konum dağıtımından nemalanan düşünce adamları da, olmaması gereken eğip bükmelere, yeri geldiğinde sessiz kalmalarla durumlarını bu olumsuzluklara karşı uyarmadan sürdürdüler.

Yapıcı yol gösterici önerileri bizler gibi yapanlarda, bir görünmez el tarafından ötede tutularak etki gücü sürekli zayıflatıldı. Ve bir siyasi partiye izafe edilerek pasifleştirilmeye çalışıldı.

Ak Parti’de bu durum çok iyi bilindiği halde görmezden gelinmeye devam edilmektedir. Son açıklanan Ekonomik Programdan sonra adeta sistemsel değişim konusunda beklentilerimizin hayal kırıklığı ile karşılaştığını söylemek zorundayız.

Ak Parti seçimlere kadar yaptığı küresel faizci düzene hizmet eden maliye ve para politikalarının halk tarafından unutulacağını düşünse de, ekonomide oluşturacağı büyüyen oranda tahribatın altında kalacaktır.

Köle gibi bugün en yüksek faizleri ödüyoruz. Ve bunu faize karşı olduğunu her fırsatta söyleyen Sayın Cumhurbaşkanımızın hükümeti döneminde yaşıyoruz.  Cumhurbaşkanı müthiş bir şekilde oyalanıyor. Bu Yeni Ekonomi Programı da hem Cumhurbaşkanını hem de milleti oyalamadır.
Halk başkan yaptı bütün yetkiyi verdi. Bu gücü de Ak Parti bu gidişle değerlendiremeyeceği görülüyor.
‘’Zamanı var birden olmaz’’ gibi geçiştirmelerle halkın desteği hep alındı.
Geldiğimiz noktada Ak Parti maalesef faizcilerden, faizden vaz geçemedi. Anavatan Partisi gibi çöküş başlamıştır. Çünkü aynı yolu izlediği için bu kaçınılmazdır.

Milletimiz şunu bilsin;
Mevcut siyasi partiler faizcidir, düzeni değiştirecek ekonomik kurmay ekipleri yoktur. Farklı partilerde olsalar da ekonomik bilgi, öneri ve bağımlılıkları aynıdır.
Bu bir iddia değildir. Bütün siyasi partilere  yönelik itham olup, İtiraz edene ekranları gösteriyoruz.
Partilerin parti programlarını okuduğunuzda Borca Dayalı Para Sistemi değiştirmek gibi bir iddialarının olmadığını göreceksiniz.
Ne yapacağız?
İktidardan ayrılanlar mı parti kurup milleti kurtaracak?
Hayır. Onlar bu sorunların temel parçalarıdır.

Muhalefet ayakları yere basan bir şey mi öneriyor?
Hayır. İktidarın hatalarını tekrar ederek puan almaya çalışıyor. Çözüm önerileri yok.

Peki, ne yapacağız?

Düzeni değiştirmek için millet öbek öbek adeta bir Kuvayı Milliye ruhuyla birleşmelidir. Sosyal medya bunun için bir güçtür.  Milleti devleti köle haline getiren borca dayalı ekonomi sistemini değiştirecek ekip milletin bağrından çıkarak, mücadelede her kesimin katkısı olacak yeni bir çıkışı olmalıdır.

Sistemden beslenenler
Sistemi değiştiremez.

İktisat Hareketi

Selam ve dua ile…

Yunus EKŞİ

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar
  1. Seru dedi ki:

    Yeniden refah partisi, Fatih Erbakan şart