Mimar: ONG&ONG Pte Ltd
Yapım Yeri: Bedok, Singapur
Yapım Yılı: 2015
Doğu Singapur’da bir mahalle olan Bedok’ta bulunan Al-Ansar’ın yeniden inşası, yerel toplumun sevilen bir sembolünü modernize etmek ve güncellemek için gerçekleştirilmiştir.
Al-Ansar Camii bir topluluk camisi olarak tasarlanmıştır. Caminin tasarımı, ibadet edenleri ve genel olarak toplumu davet eden açık ve kapsayıcı bir atmosfer yaratmaya odaklanmıştır. Bu cami aynı zamanda hem yeniyi hem de eskiyi tek bir bedende kucaklama fikrini bünyesinde barındırmaktadır.
Minare ve ana ibadethanenin kubbesi gibi unsurlar geçmişten gelmektedir, derslik ve oditoryumları barındıracak yüzer podyum gibi yeni yapılarla bütünleşir. 300 kişilik kapasiteye sahip oditoryum, genişletilmiş bir ibadet alanı ve ayrıca düğün gibi çok amaçlı bir mekan olarak kullanılabilmektedir.
Bir cami, içinde bulunduğu çok kültürlü ortamı dikkate alarak Müslüman toplumun temel inançlarını ve değerlerini temsil eden belirli sembolik unsurları bünyesinde barındırmalıdır. Bu nedenle cami, açık ve kapsayıcı görünecek şekilde tasarlanmalıydı; genel olarak topluluğa ulaşmak zorundaydı ve tasarımın bu değerleri içermesi gerekiyordu.
Mimarlar tarafından tasarlanan ana tasarım özelliği, sitenin ön tarafında, konsollu çelikten oluşan bir podyum tarafından oluşturulan büyük bir kapalı topluluk plazasıydı. Podyum mevcut ibadethaneyi ve minareyi kucaklamaktadır ve plaza ve çevresindeki sokakların üzerinde yüzüyor gibi görünür. Plaza, birden fazla işleve hizmet edebilecek şekilde tasarlanmıştır; Malay yaşamının birçok yönünü sağlayacak şekilde gayri resmi bir toplanma alanı, genişletilmiş ibadet ve sosyal etkinlik alanı gibi.
Çelik çerçeveli cephe, gelenekten ilham alan karmaşık bir desenle eklemlenmiştir. Döndürülen karenin basit geometrisini alarak ve onu ikincil yapılar ve dış perdeler üzerine katmanlayarak, caminin toplumu göstermek için kendine özgü bir yüzü olması için hassas bir desen oluşturulmuştur. Cephe, doğal gün ışığının iç mekanlara süzülmesine izin verirken, aynı zamanda hava akışının binayı gözenekli, açık bir hacim gibi doğal olarak girebileceği şekilde tasarlanmıştır.
Yeni yapı; çevredeki topluluğa fiziksel erişilebilirliğin yanı sıra gelişmiş bir görsel bağlantı sağlamaktadır. Davetkar olmak ve insanları orada gerçekleşen faaliyetlere girmeye ve katılmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Kapalı plaza, resmi olmayan toplantılardan geniş bir dua ve ibadet alanına kadar çok sayıda işleve hizmet ederken, Müslüman cemaatin bir araya gelebileceği bir ‘şehir odası’ oluşturduğundan, insanlar arasındaki etkileşimler için sonsuz olanaklar da sunar.
Caminin yeniden tasarımındaki diğer önemli özellikler arasında dersliklerin ve ofislerin yanı sıra dini dersliklerin ve bir anaokulunun bulunduğu ikinci bir blok yer almaktadır. ‘Eski ve Yeni’ bağımsız bir şekilde ifade edilirken, kolektif bir bütün olarak deneyimlenebilmektedir.