ALACAATLI ULUYOL CAMİİ

Mimar: Esra Aydoğan Moza

Yapım Yeri: Yenimahalle, Ankara

Yapım Yılı: 2016

Yapı, geleneksel cami mimarisine ait bir bina formu ve kurgusuna sahiptir. İslam dünyasının merkezini oluşturan ve etrafında Müslümanların ibadetini sağlayan Kabe’nin geometrik olarak her yöne eşit küp formundan esinlenilmiştir. Yalın geometrik formların kullanıldığı projede küp, camiyi; küre, kubbeyi; üçgen, abdesthaneleri oluşturmaktadır. Minare, bu formların birleşiminden doğan yapısal bir simgedir.

35 metrelik konut ve ticaret bulvarı üzerinde yer alan yapıda; bireylerin bir araya gelmesini sağlayan açık, yarı açık ve kapalı alanlar oluşturulmuştur. Dört katlı binanın bodrum katı kapalı otoparktır.

Ana ibadet kütlesi üç katlıdır: zemin katta alt camii (sosyal tesis ve Kur’an kursu), 1. katta ana ibadet mekanı ve 2. katta mahvel (kadınlar) bölümü bulunmaktadır. Tüm katlar ana merdiven ve asansör ile birbiriyle bağlantılıdır.

Projede 3 adet avlu oluşturulmuştur. Birincisi, arsanın kuzeyindeki üst avludur. Buradan ana ibadet mekanı ve mahvel katına giriş sağlanmaktadır. Avluda yıldız şeklindeki şadırvan, kadın-erkek oturma ve çocuk oyun alanı yer almaktadır. Son cemaat mahali olarak tasarlanan yarı açık avlu, yoğun günlerde ibadet yeri olarak da kullanılabilecektir. İkincisi, minarenin, süs havuzunun ve abdesthanelerin yer aldığı doğu cephesindeki alt avludur. Buradan alt kat camiye doğrudan giriş sağlanmaktadır. Üçüncüsü, Kur’an kursuna doğrudan girişlerin sağlandığı, derse gelenlerle ibadete gelenlerin yoğunluğunu ayıran batı avlusudur.

Doğal aydınlatma; cephe oluşumu ve iç mekan aydınlatmasında en önemli etken olarak kullanılmıştır. Güneş ışığının ibadet edenleri rahatsız etmemesi için geometrik motiflerden oluşan güneş kırıcı paneller tasarlanmıştır.

Mihrap, kare formlu yapıdan kopup öne doğru çıkarak, dışarıdan kıble yönünü ve içeride imamın durduğu noktayı işaret etmektedir. Işıklarla zenginleştirilmiş mihrap yüzeyinde cephede kullanılan on köşeli yıldız motifi uygulanmıştır.

Minare; klasik kalem formlu minare yapısına benzer bir formda Arapça “Elif” harfinin yorumlanışı olarak ortaya çıkmıştır. Harfler, birleştikleri noktada alem ile buluşurlar. Çıplak beton minare üzerinde yer alan geometrik motifler, bina cephesindeki motiflerden farklıdır. Aynı motifler, alt kat camii tavanında ve kubbe bezemesinin dilimlerinde kullanılmıştır.

Minare
Camii Kesiti
Camii planı

 

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

12 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

13 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

14 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

1 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

1 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

1 gün ago