Almanya Benin bronz sanat eserlerini Nijerya’ya iade edecek

Yetkililere göre Almanya, zamanında Afrika’dan kaçırdığı ve müzelerinde bulunan Benin bronzları olarak bilinen eserleri önümüzdeki yıldan itibaren Nijerya’ya iade etmeye başlamayı planlıyor.

Mirat Haber Ajansı

Yetkililere göre Almanya, müzelerinde bulunan Benin bronzları olarak bilinen eserleri önümüzdeki yıldan itibaren Nijerya’ya iade etmeye başlamayı planlıyor. İngiliz askerleri tarafından yapılan bir sömürge yağmalamasında 1897’de Benin Krallığı’na düzenlenen bir baskın sırasında binlerce metal döküm ve heykel ele geçirilmişti. Daha sonra bunlar İngiliz egemenliğindeki Nijerya’dan alınıp Almanlar tarafından ülkelerine kaçırılmıştı. Son yıllarda, kısmen Avrupa’yı kasıp kavuran bir sömürge karşıtı hareketinin körüklediği, çalınanları iade etme çağrıları daha da arttı. Almanya Kültür Bakanı Monika Gruetters Perşembe günü geç saatlerde dışişleri bakanlığı ve Alman müzeleriyle yaptığı ortak açıklamada, tarihi ve ahlaki sorumluluğumuzla karşı karşıya olduğumuzu belirtti. Gruetters, sömürgecilik döneminde kültürel hazinelerini ellerinden alan insanların torunları ile ortak bir anlayış ve uzlaşmaya katkıda bulunmak istediğiklerinide sözlerine ekledi. İlk iadeler önümüzdeki yıl için planlanıyor.

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Nijerya’daki müzeler ve yetkililerle önemli sayıda eser için bir iade planı üzerinde çalışmak üzere varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve bunu sömürge tarihimizle başa çıkmada bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Bir tarihçi planları memnuniyetle karşıladı, ancak yeterince ileri gitmediklerini ifade etti. Hamburg Üniversitesi’nde küresel tarih profesörü Juergen Zimmerer, ne yazık ki, ne kesin bir zaman planı ne de yağmalanan tüm eserleri iade etmek için koşulsuz bir taahhüt bulunmadığını açıkladı. Bakan ayrıca, kaç nesnenin iade edileceğinin veya tazminat talebinde bulunan sivil toplum gruplarının çabalarının kabul edilip edilmeyeceğinin henüz net olmadığını da kaydetti. Berlin’deki Ethnologisches Müzesi, koleksiyonlarında çoğunlukla bronz olmak üzere Benin Krallığı’na ait 500’den fazla tarihi esere sahip. Geçen ay, İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi, yağmalanmış bir bronzun koşulsuz iade edilmesini kabul eden ilk kamu kurumlarından biri oldu.

Recent Posts

  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

5 dakika ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

27 dakika ago
  • VİDEOLAR

FETVA İSTE

SORU: İslam ülkelerinin her hangi birinde kesilmek üzere vekalet verilebilir mi? Cevap: Kurban ibadetiyle ilgili âyetlerde…

1 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR IV

“Kibre kapılmadan, israfa düşmeden yiyin, için, giyinin, yardım edin” Ev Tefrişi, Konuşma, Ömür ve Kamu…

1 saat ago
  • Gündem

IMF, Suudi Arabistan’da Riyad Ofisini Açıyor

Ekonomik çeşitliliği ve uluslararası iş birliğini artırmayı amaçlayan bir adım olarak IMF , Suudi başkentinde…

2 saat ago
  • Makale

ÖĞÜDE İHTİYAÇ DUYMAK YA DA DUYMAMAK

Günümüzde bazı  kişilerin,  özellikle de  hedonizmin etkisinde kalan  ve bu nedenle de    kurallara ve özellikle…

2 saat ago