islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5696
EURO
34,9113
ALTIN
2.423,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Almanya Benin bronz sanat eserlerini Nijerya’ya iade edecek

Yetkililere göre Almanya, müzelerinde bulunan Benin bronzları olarak bilinen eserleri önümüzdeki yıldan itibaren Nijerya’ya iade etmeye başlamayı planlıyor.

Almanya Benin bronz sanat eserlerini Nijerya’ya iade edecek

Yetkililere göre Almanya, zamanında Afrika’dan kaçırdığı ve müzelerinde bulunan Benin bronzları olarak bilinen eserleri önümüzdeki yıldan itibaren Nijerya’ya iade etmeye başlamayı planlıyor.

Mirat Haber Ajansı

Yetkililere göre Almanya, müzelerinde bulunan Benin bronzları olarak bilinen eserleri önümüzdeki yıldan itibaren Nijerya’ya iade etmeye başlamayı planlıyor. İngiliz askerleri tarafından yapılan bir sömürge yağmalamasında 1897’de Benin Krallığı’na düzenlenen bir baskın sırasında binlerce metal döküm ve heykel ele geçirilmişti. Daha sonra bunlar İngiliz egemenliğindeki Nijerya’dan alınıp Almanlar tarafından ülkelerine kaçırılmıştı. Son yıllarda, kısmen Avrupa’yı kasıp kavuran bir sömürge karşıtı hareketinin körüklediği, çalınanları iade etme çağrıları daha da arttı. Almanya Kültür Bakanı Monika Gruetters Perşembe günü geç saatlerde dışişleri bakanlığı ve Alman müzeleriyle yaptığı ortak açıklamada, tarihi ve ahlaki sorumluluğumuzla karşı karşıya olduğumuzu belirtti. Gruetters, sömürgecilik döneminde kültürel hazinelerini ellerinden alan insanların torunları ile ortak bir anlayış ve uzlaşmaya katkıda bulunmak istediğiklerinide sözlerine ekledi. İlk iadeler önümüzdeki yıl için planlanıyor.

A view of the Benin bronze depicting the Oba of Benin is seen at The Sir Duncan Rice Library, the University of Aberdeen, Scotland [University of Aberdeen/Handout via Reuters]

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Nijerya’daki müzeler ve yetkililerle önemli sayıda eser için bir iade planı üzerinde çalışmak üzere varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve bunu sömürge tarihimizle başa çıkmada bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Bir tarihçi planları memnuniyetle karşıladı, ancak yeterince ileri gitmediklerini ifade etti. Hamburg Üniversitesi’nde küresel tarih profesörü Juergen Zimmerer, ne yazık ki, ne kesin bir zaman planı ne de yağmalanan tüm eserleri iade etmek için koşulsuz bir taahhüt bulunmadığını açıkladı. Bakan ayrıca, kaç nesnenin iade edileceğinin veya tazminat talebinde bulunan sivil toplum gruplarının çabalarının kabul edilip edilmeyeceğinin henüz net olmadığını da kaydetti. Berlin’deki Ethnologisches Müzesi, koleksiyonlarında çoğunlukla bronz olmak üzere Benin Krallığı’na ait 500’den fazla tarihi esere sahip. Geçen ay, İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi, yağmalanmış bir bronzun koşulsuz iade edilmesini kabul eden ilk kamu kurumlarından biri oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.