Almanya Müzakerelerde İlerlemeyi Reddetti

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yedinci turda nükleer dosyayla ilgili müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini söylerken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesine yönelik yaptırımların kaldırılması halinde tatmin edici bir anlaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Tracey, ülkesinin İran’ın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğini de açıkça belirtti.

İran’ın baş müzakerecisi Ali Bagheri ise bunun Tahran için bir kırmızı çizgi olduğuna işaret ederek, ülkesinin 2015 nükleer anlaşmasından daha azını kabul etmeyeceğini söyledi.

“Bu tür müzakereler sırasında ABD’nin davranışlarına önyargılı bakmayacağız. Bunu nasıl ele aldıklarını görmeyi bekleyeceğiz ve buna göre karar vereceğiz” diyerek sözlerine ekledi.

İsrail’in Hazırlığı

Ali Bagheri , sözlerini şu şekilde sürdürdü “Bizim tavrımız mantıklı ve karşı taraf da aynı şekilde bu  durumun farkında. Amerika Birleşik Devletleri birkaç yıl sonra bu anlaşmadan çekildi ve şimdi ona dönmek istiyor. Bu anlaşma iki taraf arasında ortak bir zemin oluşturuyor.”

Paralel bir bağlamda, Yediot Ahronot gazetesi üst düzey bir İsrailli yetkilinin İran’a yönelik İsrail saldırısına karşı hiçbir Amerikan muhalefeti olmadığını söylediğini aktardı.

“Haaretz” ile ilgili olarak, Cumartesi günü İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın orduya İran’a askeri bir saldırı olasılığına hazırlık yapma talimatı verdiği bildirildi.

“The Jerusalem Post” gazetesi de Benny Gantz’ın geçen Cumartesi günü Amerikalılarla yaptığı görüşmede, ordusunun İran’a yönelik askeri darbe karşılaşması ihtimali için hazırlık yapmalarını emrettiğini bildirdi.

Ve “Jerusalem Post” üst düzey bir diplomatik kaynağın aktardığına göre Amerikalılar, Gantz onlara son tarihi teklif ettiğinde İsrail’in hazırlıklarına karşı olduklarını ifade etmediler.

İran’ın uyarısı

Öte yandan İran resmi medyası, üst düzey bir İranlı askeri yetkilinin, ABD-İsrail’in şayet diplomasi başarısız olursa İran nükleer tesislerine olası askeri tatbikatlar düzenlemeyi planladığına dair bir haber yayınlanmasından sonra,  Cumartesi günü “saldırganlara” “ağır bir bedel” ödeme sözü verdiğini bildirdi.

Ve İran’ın en yüksek güvenlik aygıtına bağlı olan Nur Haber Ajansı, Twitter’da bir tweet’te, ismi açıklanmayan bir askeri yetkilinin “Askeri liderlerin İran füzelerini gerçek hedefler üzerinde test etmelerine izin vermenin saldırganlara ağır bir bedele mal olacağını” söyledi.

Daha önce, önde gelen iki İranlı yetkili, Tel Aviv’in İran tesislerine herhangi bir saldırının İsrail’in sonu anlamına geleceği konusunda uyardı ve Tahran’ın İsrail’i yok etmeye tamamen hazır olduğunu vurguladı.

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

3 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

4 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

5 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

6 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

7 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

8 saat ago