islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5847
EURO
35,0105
ALTIN
2.462,26
BIST
9.883,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Almanya Müzakerelerde İlerlemeyi Reddetti

Almanya Müzakerelerde İlerlemeyi Reddetti
13 Aralık 2021 10:04
A+
A-

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yedinci turda nükleer dosyayla ilgili müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini söylerken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesine yönelik yaptırımların kaldırılması halinde tatmin edici bir anlaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Tracey, ülkesinin İran’ın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğini de açıkça belirtti.

İran’ın baş müzakerecisi Ali Bagheri ise bunun Tahran için bir kırmızı çizgi olduğuna işaret ederek, ülkesinin 2015 nükleer anlaşmasından daha azını kabul etmeyeceğini söyledi.

“Bu tür müzakereler sırasında ABD’nin davranışlarına önyargılı bakmayacağız. Bunu nasıl ele aldıklarını görmeyi bekleyeceğiz ve buna göre karar vereceğiz” diyerek sözlerine ekledi.

İsrail’in Hazırlığı

Ali Bagheri , sözlerini şu şekilde sürdürdü “Bizim tavrımız mantıklı ve karşı taraf da aynı şekilde bu  durumun farkında. Amerika Birleşik Devletleri birkaç yıl sonra bu anlaşmadan çekildi ve şimdi ona dönmek istiyor. Bu anlaşma iki taraf arasında ortak bir zemin oluşturuyor.”

Paralel bir bağlamda, Yediot Ahronot gazetesi üst düzey bir İsrailli yetkilinin İran’a yönelik İsrail saldırısına karşı hiçbir Amerikan muhalefeti olmadığını söylediğini aktardı.

“Haaretz” ile ilgili olarak, Cumartesi günü İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın orduya İran’a askeri bir saldırı olasılığına hazırlık yapma talimatı verdiği bildirildi.

“The Jerusalem Post” gazetesi de Benny Gantz’ın geçen Cumartesi günü Amerikalılarla yaptığı görüşmede, ordusunun İran’a yönelik askeri darbe karşılaşması ihtimali için hazırlık yapmalarını emrettiğini bildirdi.

Ve “Jerusalem Post” üst düzey bir diplomatik kaynağın aktardığına göre Amerikalılar, Gantz onlara son tarihi teklif ettiğinde İsrail’in hazırlıklarına karşı olduklarını ifade etmediler.

İran’ın uyarısı

Öte yandan İran resmi medyası, üst düzey bir İranlı askeri yetkilinin, ABD-İsrail’in şayet diplomasi başarısız olursa İran nükleer tesislerine olası askeri tatbikatlar düzenlemeyi planladığına dair bir haber yayınlanmasından sonra,  Cumartesi günü “saldırganlara” “ağır bir bedel” ödeme sözü verdiğini bildirdi.

Ve İran’ın en yüksek güvenlik aygıtına bağlı olan Nur Haber Ajansı, Twitter’da bir tweet’te, ismi açıklanmayan bir askeri yetkilinin “Askeri liderlerin İran füzelerini gerçek hedefler üzerinde test etmelerine izin vermenin saldırganlara ağır bir bedele mal olacağını” söyledi.

Daha önce, önde gelen iki İranlı yetkili, Tel Aviv’in İran tesislerine herhangi bir saldırının İsrail’in sonu anlamına geleceği konusunda uyardı ve Tahran’ın İsrail’i yok etmeye tamamen hazır olduğunu vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.