islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5843
EURO
34,9071
ALTIN
2.435,54
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Ana trafik kurallarını ihlâl haramdır

Ana trafik kurallarını ihlâl haramdır
23 Haziran 2017 10:04
A+
A-

Ölümlerin bir kısmı da cehennemlik suç-günah olan intihardır 1970 yılında Milletimizin iftihar kaynağı mimarî eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii hatipliğine başladığım günden beri sosyal hayatımızla yakından ilgilenirim. İlgilendiğim konuların başında İslâm açısından Trafik ve kazaları konusu olmuştur. Bizde ilahiyatçılar bu gibi konularla ilgilenmezler ve pek çoğu da alaka kuramaz. Gerçek budur.

Bir Hatıra

Rahmete vesile olması için bir hatıramı nakledeyim. Yetmişli yıllarda gencecik bir hatip olarak İslâm ve Trafik konulu bir Cuma hutbesi okumuştum, cemaatimizin arasında Bekir Hâki hocamız da vardı. İyi bir hadîs alimi olduğu söylenen ve İstanbul Müftülüğü de yapmış olan hocamızın elini öptüğümde “Kardaşım, mevzu ile alakalı bu kadar Peygamber sözünü nerede buldun ve hayatımızla ilişkisini nasıl kurabildin?” diyerek takdirlerini sunarak dualar etmişti. Allah rahmet eylesin. Hutbemizin geliştirilmiş şeklinin aşağıda verilen linkten mutlaka okunmasını tavsiye ederiz.

 

Ölümlü Kazalar Artıyor

Trafik ve kazaları konusu ülkemizin temel sorunlarından birini oluşturmuştur ve hâlâ da oluşturmaktadır. Resmi verilere göre son on yılda trafik kazalarında can veren insanlarımızın sayısı yaklaşık 42 000 civarında. Haber şöyle:

“Trafik Kazalarında 10 Yılda 42 Bin Kişi Can Verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre 2005-2015 Haziran ayı arasında meydana gelen trafik kazası sayısı 10 milyon 357 bin.”

Son 10 yılda trafik terörüne kurban ettiğimiz insanlarımızın sayısı aynı dönemde siyasî-ırkî teröre kurban verdiğimiz insanlardan çok çok daha fazla. Sayı azalmıyor da.

Şahsım ve” mirathaber.com “yazarlarımız bu konuya eğiliyoruz. Son yazılarımızdan biri de hâlen Hakim olan kardeşimiz Hakan Çırak’ın ne gibi önlemler alınabileceğini de gösteren Trafik Cinayetleri başlıklı yazısı oldu. Okunmasını tavsiye ederiz.

 

Telefonuma Düşen Mesaj

Bir iki gün önce telefonuma bir resmi kurumumuzun gönderdiği mesaj düştü. Ölümlü trafik kazalarının üçte biri hız sebebiyle ve daha çok da Bayram günleri öncesi ve sonrasında vaki oluyormuş. Uyarıcı bu mesajdan sonra İslâm zaviyesinden gerçeği yansıtıcı başlık atmak da bize vacip oldu:

Trafik Kurallarını İhlâl Haramdır. Ölümlerin Bir Kısmı da Cehennemlik Suç -Günah Olan İntihardır

Geliniz bu hükme nasıl varıldığını beraberce inceleyelim:

İslâmî kuralların; emirleri ve yasaklarının gayesi canı, malı, aklı ve nesli korumaktır. Bunun içindir ki Trafik, dinimizin ana düsturları ile yakından alâkalı bir mevzudur.

Yüzde 90 oranında insan faktörünün sebep olduğu ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının can, mal ve iş gücü kaybına sebep olduğu, ayrıca ahlâkî ve fizikî yapımızı olumsuz yönde etkilediği bir gerçektir.

İslâm, temel düsturları ile bu gibi maddî ve mane­vî zararları doğurucu davranışları şiddetle yasaklamış­tır.

Dinimiz, “ (İntihar ederek) canlarınıza kıymayınız” ve «…”(Nefsinizi)kendi ellerinizle tehlike­ye atmayınız…»buyurur. «… Haksız yere cana kıymayınız…»buyurarak da başkalarının hayatını öz canımız kadar aziz tanımamı­zı emreder. (el-Nisa 29; (el-Bakara 195; (el-Enâm 151)

Ayrıca, «İsraf etmeyiniz…Saçıp savurmayınız.»buyruğu ile kendi malımıza, faiz, karaborsa ve hırsızlık gibi yasaklarıyla da başkalarının mallarına zarar vermememizi görevimiz kılmıştır. (el-Arâf 31; el-İsra 26,27)

Bütün bu umûmî vasıftaki ölçüler, muhtemel za­rarlarından korunmak için mesela limitleri aşarak aşırı hız yapmamak gibi Trafik kaidelerine uymamızı dinî yönden gerekli kılmakta, bir diğer anlatımla haram kılmakta değil midir?

Ankara’dan Dönerken

21 Haziran Çarşamba günü sivil örgütleri arasında vakfımız Ardev adına biz de Cumhurbaşkanımızın iftar davetlisiydik. Dönüşte İstanbul’a sahura yetişelim diye ortalama 140-160 kilometre hız yaptık. Düşünüyorum da biz veya diğer sürücüler bir hata yapsaydı göz göre göre ölüme gidilecek veya ölüme sebebiyet verilecekti. Özellikle uzun yol tecrübesi olmayan insanların böylesi bir hız yapması bir tür intihar etme veya kasda benzer adam öldürmeye teşebbüs olmaz mı? Dünyamız yanısıra âhiretimizi de zarar uğratacak eylemler nasıl helâl olabilir?

Sakınca Yalnızca Hızda Değil

Örneklerin hızdan verilmesi bizi yanılmasın. Şoförlüğü pekiştirmeden uzun yola çıkmak, uykusuz veya alkollü olarak vasıta kullanmak da hız gibidir. Diğer Önemli trafik kurallarına uymamak da böyledir. Yani bizi suçlu ve günahkâr kılar.

Allah her alanda bilgilerimizle amel etmeye bizleri muvaffak kılsın.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.