Gündem

ARAP ÜLKELERİ NEDEN BRICS GRUBUNA KATILMAK İSTİYOR?

Dünya zenginliğinin yaklaşık dörtte birini temsil eden, gelişmekte olan ekonomilere sahip BRICS ülkelerinin liderleri, Johannesburg’da küresel politikaya dair bir zirve gerçekleştirmektedir. Bu sene Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, bloğun yıllık olarak gerçekleşen üç günlük zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı ağırlayacak. BRICS ülkeleri, ekonomileri farklı gelişim aşamalarında olan üç kıtada milyarlarca insanı temsil ediyor ancak ortak bir nokta var: Zengin Batılı güçlerin çıkarlarına hizmet ettiğini söyledikleri dünya düzenine yönelik küçümseme.

BRICS zirvesi bu yıl “BRICS ve Afrika: Hızlandırılmış Büyüme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Kapsayıcı Çeşitlilik İçin Ortaklık” teması altında düzenleniyor. BRICS şu anda küresel GSYİH’nın yüzde 23’ünü, dünya nüfusunun yüzde 42’sini ve dünya ticaretinin yüzde 16’sından fazlasını temsil ediyor ve kendisini Fransa/Paris’in ekonomik hakimiyetine bir alternatif olarak görüyor. Öte yandan da Arap ülkeleri gruba katılmakla ilgilendiklerini ifade etti ve Bahreyn, Kuveyt ve Filistin Yönetimi’nin yanı sıra Cezayir, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE, BRICS grubuna katılmak için resmi talepte bulunurken, Fas ise henüz kendi adına herhangi bir başvuruda bulunmayı reddetti.

Grubun şu ana kadar talepte bulunan Arap ülkeleri arasından; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir ve Mısır’ın katılımını kabul etmesi muhtemel. Nitekim geçtiğimiz Haziran ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suudi Arabistan, BAE, Cezayir ve Mısır’ın BRICS’e katılımı, bu ülkelerin Arap ve İslam medeniyet mirası nedeniyle grubu zenginleştirecektir.” dedi.

Basında çıkan haberler, Suudi Arabistan’ın BRICS’e katılımının grup ekonomisinin büyüklüğünü 1,1 trilyon dolardan fazla artırabileceğini gösteriyor. Çünkü Suudi Arabistan ve BAE’nin BRICS grubuna katılmasının önemine dair yayınlanan raporlara göre her iki ülke büyük birer petrol üreticisi ve diğer iki büyük petrol tüketicisi olan Çin ve Hindistan ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde de fayda sağlayacaklar. Aynı zamanda BAE, kalkınma projelerinin finansmanında Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile rekabet etmeyi amaçlayan Yeni Kalkınma Bankası’na BRICS dışından katkıda bulunan ilk sıradaki ülkeler arasında yer alıyor.

https://www.bbc.com/arabic/articles/cxrl7rprxrko

 

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

Eşek Arıları İsrail Ordusuna Saldırdı

Eşek Arıları İsrail Ordusuna Saldırdı. İsrail ordusu radyosundan  yapılan açıklamada şöyle denildi. "Gazze'nin güneyindeki tampon…

6 saat ago
  • Gündem

İsrail Hunharca Bombalamaya Devam Ediyor

İsrail Hunharca Bombalamaya Devam Ediyor İsrail'in Gazze'ye Gece Boyunca Yaptığı Bombardımanlar Sonucunda Ölü ve Yaralılar…

7 saat ago
  • Gündem

ABD’li Senatörün Gazze Yorumu: “Gazze Hiroşima Olsun”

ABD'li Senatör Lindsey Graham Gazze Hakındaki Rezil İfadelerine Tepki Yağdı. Gazze İçin "Gazze Hiroşima Olsun"…

8 saat ago
  • Gündem

Türk Yahudisi Erroll Gelardin’in Sözleri Doğru mu?

Türk Yahudisi Erroll Gelardin'in Sözleri Doğru mu? Atatürk Sabataycı mı? İsrail vatandaşı Türk Yahudi yazar…

9 saat ago
  • Gündem

Küresel Tehditlere Karşı Aile: II. Uluslararası Sempozyum Gaziantep’te Başlıyor

Küresel Tehditlere Karşı Aile: II. Uluslararası Sempozyum Gaziantep'te Başlıyor Küresel tehditlere karşı ailenin önemi üzerine…

10 saat ago