islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

ARAP ÜLKELERİ NEDEN BRICS GRUBUNA KATILMAK İSTİYOR?

ARAP ÜLKELERİ NEDEN BRICS GRUBUNA KATILMAK İSTİYOR?
8 Eylül 2023 09:00
A+
A-

Dünya zenginliğinin yaklaşık dörtte birini temsil eden, gelişmekte olan ekonomilere sahip BRICS ülkelerinin liderleri, Johannesburg’da küresel politikaya dair bir zirve gerçekleştirmektedir. Bu sene Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, bloğun yıllık olarak gerçekleşen üç günlük zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı ağırlayacak. BRICS ülkeleri, ekonomileri farklı gelişim aşamalarında olan üç kıtada milyarlarca insanı temsil ediyor ancak ortak bir nokta var: Zengin Batılı güçlerin çıkarlarına hizmet ettiğini söyledikleri dünya düzenine yönelik küçümseme.

BRICS zirvesi bu yıl “BRICS ve Afrika: Hızlandırılmış Büyüme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Kapsayıcı Çeşitlilik İçin Ortaklık” teması altında düzenleniyor. BRICS şu anda küresel GSYİH’nın yüzde 23’ünü, dünya nüfusunun yüzde 42’sini ve dünya ticaretinin yüzde 16’sından fazlasını temsil ediyor ve kendisini Fransa/Paris’in ekonomik hakimiyetine bir alternatif olarak görüyor. Öte yandan da Arap ülkeleri gruba katılmakla ilgilendiklerini ifade etti ve Bahreyn, Kuveyt ve Filistin Yönetimi’nin yanı sıra Cezayir, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE, BRICS grubuna katılmak için resmi talepte bulunurken, Fas ise henüz kendi adına herhangi bir başvuruda bulunmayı reddetti.

Grubun şu ana kadar talepte bulunan Arap ülkeleri arasından; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir ve Mısır’ın katılımını kabul etmesi muhtemel. Nitekim geçtiğimiz Haziran ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suudi Arabistan, BAE, Cezayir ve Mısır’ın BRICS’e katılımı, bu ülkelerin Arap ve İslam medeniyet mirası nedeniyle grubu zenginleştirecektir.” dedi.

Basında çıkan haberler, Suudi Arabistan’ın BRICS’e katılımının grup ekonomisinin büyüklüğünü 1,1 trilyon dolardan fazla artırabileceğini gösteriyor. Çünkü Suudi Arabistan ve BAE’nin BRICS grubuna katılmasının önemine dair yayınlanan raporlara göre her iki ülke büyük birer petrol üreticisi ve diğer iki büyük petrol tüketicisi olan Çin ve Hindistan ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde de fayda sağlayacaklar. Aynı zamanda BAE, kalkınma projelerinin finansmanında Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile rekabet etmeyi amaçlayan Yeni Kalkınma Bankası’na BRICS dışından katkıda bulunan ilk sıradaki ülkeler arasında yer alıyor.

https://www.bbc.com/arabic/articles/cxrl7rprxrko

 

ETİKETLER: Manşet