islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3423
EURO
35,1164
ALTIN
2.307,30
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Atina Dışında Kubbesiz Minaresiz Cami

Atina Dışında Kubbesiz Minaresiz Cami

Mirat Haber Ajansı

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın yasal sınırları içindeki ilk cami, 14 yıllık çekişme ve bürokratik gecikmelerden sonra açıldı. Avrupa’nın büyük bölümünde olduğu gibi Yunanistan’da da COVID-19 vakalarının artması nedeniyle, caminin açılış namazları fiziksel mesafe önlemleri altında yapıldı. Sadece 9 kişiye izin verildi. Açılışla birlikte Atina, camisi olmayan tek Avrupa Birliği başkenti statüsünden sıyrılıyor. Bununla birlikte caminin yeri tam olarak Atina’nın kalbinde sayılmaz. Şehrin en uç bölgesinde Roman mahallesinin dışında bir yerde inşa edildi. Ayrıca dışarıdan cami olduğunun anlaşılması da güç. Yunanlılar minarelere izin vermediler. Caminin kubbe gibi tarihsel özellikleri de yok. Bir çok depodan birine benziyor. İstanbul sınırındaki Tuzla’ya ambar benzeri bir kilise inşa edilmesi gibi anlamsız ve işlevsiz. Atina’nın ortasında Monastraki meydanındaki Osmanlı camisi bir gösteri ve ticaret mekanı olarak kullanılmakta. Ancak bunun açılması ırkçı ve İslam düşmanı Yunan halkını sokaklara döker.

Yunan Ekathimerini gazetesi, caminin ilk imamının Fas kökenli bir Yunan vatandaşı olan 49 yaşındaki Zaki Muhammed olduğunu bildirdi. Rum Ortodoks Kilisesi’nin muhalefeti caminin açılışını 1979’dan bu yana erteledi. Hükümetin 2006’da izin vermesinden sonra bile yıllar aldı. 2006’da 1,04 milyon dolarlık bütçeli bir cami inşa etme kararı bürokratik engellerle kaldırıldı. Aşırı sağcı grupların protestoları ve yasal zorluklarla mücadele edildi. Yunanlıların büyük çoğunluğu, yüzde 97’si Ortodoks Hıristiyan. Ancak Türkiye ile kara sınırında yoğunlaşmış bir Müslüman azınlık var ve ülkede yüzbinlerce Müslüman işçi ve mülteci yaşıyor. Türkiye, camilerin kapatılmasından camilerin bakıma muhtaç hale gelmesine izin vermeye kadar, Müslüman ve Türk azınlığın haklarına yönelik Yunan ihlallerini uzun zamandır kınamakta. Türk yetkililer, bu tedbirlerin Lozan Antlaşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.