islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Avrupa Kışa Hazır Değil!

Avrupa Kışa Hazır Değil!
19 Ağustos 2022 10:12
A+
A-

Avrupa ülkeleri kış mevsimi öncesinde enerjide arz garantisini sağlayacak çözümler ararken, şu ana dek atılan hiçbir adım çare olmadı. Bölgede enerji maliyetleri artarken, tasarruf paketleri devreye alındı. Yaklaşan kış mevsimi öncesinde yaşanan enerji düğümünün her geçen gün derinleşmesi ise bölgedeki tüketiciyi şimdiden düşündürmeye başladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş halihazırda enerji darboğazıyla boğuşan Avrupa’da krizin daha da derinleşmesine yol açmıştı. Bu süreçte açıklanan ambargo kararları ve Rusya’nın enerji kozundan geri adım atmaması Avrupa’yı çıkmaza sürükledi. Rusya bağımlılığından kurtulmak için çabalayan Avrupa ülkeleri, enerji seferberliği ilan etse de Rusya’dan doğal gaz sevkiyatının düşmesi ve ambargo kararlarının etkisiyle, Avrupa’da krizin kış mevsiminde derinleşmesi bekleniyor. Rusya’dan aldığı gazı telafi edebilecek bir alternatif bulamayan Avrupa ülkelerinin, tüketimin yoğun olduğu kış mevsiminde çok daha zor günler geçirebileceği konuşuluyor. Yaşanan problemler ise AB ülkelerindeki tüketicileri şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.

RUSYA’NIN GAZ KOZU AVRUPA’NIN KORKUSU
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan geçen yılın temmuz ayında günlük yaklaşık 300 milyon metreküp gaz ithal ederken, bu miktar Temmuz 2022 itibarıyla 100 milyon metreküpün altına indi. Böylece, AB’nin Rusya’dan aldığı doğal gaz miktarı bir yılda yüzde 70 azaldı. Avrupa’nın üretim üssü ve en büyük ekonomisi olan Almanya’nın enerji piyasasını düzenleyen kurumu Bundesnetzagentur’un (BNetzA) Başkanı Klaus Müller, Rusya’nın gaz tedarikini tamamen kesmesi durumunda ülkedeki gaz depolama tesislerinin talebi en fazla 2,5 ay karşılayabileceğini duyurdu.

ALMANYA TÜKETİCİNİN FATURASINI KABARTTI
Avrupa ülkeleri arasında gaz kesintisine karşı en savunmasız ülke Almanya olarak görülüyor. Savaş öncesi dönemde gaz konusunda Rusya’ya bağımlı olan ülke savaş sonrası bile gaz ihtiyacının yüzde 35’ini Rusya’dan karşılıyordu. Şimdi elindeki kısıtlı enerji ile kışı geçirmek zorunda kalan Almanya, yükselen fiyatlar sonrası gaz tedarik firmalarına destek olmak amacıyla 1 Ekim’den itibaren tüm tüketicilere ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Ekonomi Bakanlığı yaptığı son açıklamada, geçici ek verginin 1 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi ve 1 Nisan 2024’te sona ermesinin planlandığını duyurdu. Ek vergi tarifesinin, faturaları hane başına yaklaşık 500 avro artırması bekleniyor. (Yeni Şafak)

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.