islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3799
EURO
34,7028
ALTIN
2.397,81
BIST
10.050,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

AVRUPA MÜSLÜMAN FORUMU’NDAN GAZZE’YE DESTEK ÇAĞRISI!

AVRUPA MÜSLÜMAN FORUMU’NDAN GAZZE’YE DESTEK ÇAĞRISI!
16 Ekim 2023 14:00
A+
A-

Avrupa Müslüman Forumu, Kardeş Filistin halkını desteklemek için Avrupa çapında çevrimiçi bir toplantı düzenledi. Avrupa kıtasının 36 ülkesinden Müslüman liderler ve aktivistler ile ABD, Kanada ve Filistin’den gönüllüler bir araya geldi.  İngiltere’den Lauren Booth, “Gazze’deki kadın ve çocuk katillerini bedava besleyen McDonald’s’ı Avrupa’daki Müslümanların tamamen boykot etme girişimini” dile getirdi.

Biz Avrupalı Müslümanlar, Filistin’deki kardeşlerimize ve acı çeken Gazze halkına yürekten destek vermekte bir aradayız. İsrail yetkililerinin ve küresel toplumun Filistin halkının meşru haklarına saygı duymasını talep ediyoruz. Talebimiz daha acil çünkü onların sadece kendi devletlerini kurma hakkından değil, aynı zamanda en temel hak olan var olma hakkından da mahrum bırakılma girişimine tanık oluyoruz. Hangi siyasi gerekçeye başvurulursa yapılsın, masum insanların canına kıymak kabul edilemez. Dünya çapındaki ülkelerin çoğunluğunun desteklediği, başkenti Doğu Kudüs’te olan bir Filistin devletinin kurulması çağrısında bulunuyoruz. Filistin ve Arap karşıtı duyguların ortasında, Avrupalı liderlerin onayladıkları BM kararlarını hatırlayacaklarını umuyoruz. Ortadoğu’da ve tüm dünyada istikrarlı bir barış için Gazze halkını, Netanyahu hükümetinin politikalarının İsrail, Orta Doğu ve dünya için vahim sonuçlar doğurabileceğini anlamaya çağırıyoruz.

İlkeli Davranan Müslüman Liderleri Tebrik Ediyoruz

Katar Emiri’ne, bir Arap yurtseveri, Müslümanı ve hükümdarı olarak cesur ve ilkeli duruşundan dolayı en içten hayranlığımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan Kralı ve Malezya Başbakanı dâhil İslam dünyasının diğer liderlerini masumları desteklemeye, suçluları kınamaya çağırıyoruz.

Komşu Ülkelerin Bu Sorunu Çözme Sorumluluğu Var

İsrail’e komşu Müslüman ülkelerin liderlerinin Filistin-İsrail sorununu çözme sorumluluğu var. Netanyahu hükümetinin Gazze’de ve uluslararası alanda soykırım yapma girişimlerinde sergileyeceği davranış, bu liderlerin birliğine ve eylemlerine bağlıdır. Saldırganın elinin kontrolsüz kalmasına izin vermemelidirler.

Arap Devletleri Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da dahil olmak üzere önemli küresel kuruluşları devam eden krizde daha aktif ve görünür bir rol oynamaya çağırıyoruz. Büyük Avrupa’daki 36 ülkenin Müslümanlarının temsilcileri olarak İslam ve Arap dünyasının kalbinde yaşanan olaylara kayıtsız kalamayız.

Avrupa’yı Faşizmden Koruyalım!

Ayrıca Avrupa demokrasilerinin faşizme doğru geriliyor gibi göründüğü endişe verici bir eğilimin de altını çizmeliyiz. Fransa, Almanya ve Büyük Britanya’daki son kararlar insan haklarının akıbeti konusunda endişelere yol açıyor. Ezilen Filistin halkına destek verdiklerini ifade eden veya BM tarafından tanınan Filistin bayrağını kaldıran kişileri tutuklamak son derece rahatsız edicidir.

Soykırıma karşı olduklarını barışçıl bir şekilde ifade eden insanları cezalandırmak, çeşitliliğiyle bilinen bir kıta olan Avrupa’da tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Bu tür çarpıklıklarla mücadele edilememesi, Avrupa’nın birliği açısından yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Kıta, aşırı sağcı siyasi hareketlerin ve aşırı grupların güçlenerek sonuçta Avrupa’nın istikrarını ve güvenliğini etkileme riskiyle karşı karşıya.

Bu bağlamda İspanya, İrlanda, Benelüks ülkeleri ve İskandinavya’nın sorumlu ve dengeli duruşunu takdir ediyoruz. Nefret kaynaklı yanlış bilgilerin artmasına rağmen, bu uluslar hümanizmin ve demokrasinin temel ilkelerini desteklemeye devam ediyor. Avrupa medeniyetinin çekiciliğinin bu ilkelere bağlılığında ve hükümetlerinin bunları savunma konusundaki istekliliğinde yattığını unutmamalıyız.

Üçüncü Dünya Savaşı’na Kaymayı Önlemenin Yolu Barıştır

Özetle, Gazze’deki sivil ölümlerinin derhal durdurulmasını, insani koridorların açılmasını, yardım ve insani misyonların başlatılmasını, müzakere ve çözüm süreçlerinin başlatılmasını talep ediyoruz. Ortadoğu’da büyük bir savaşı ve küresel olarak Üçüncü Dünya Savaşı’na kaymayı önlemenin tek yolu budur. Ortadoğu ve tüm dünya için istikrarlı bir barış için.

 

 

 

ETİKETLER: Manşet