islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5995
EURO
34,8109
ALTIN
2.499,43
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Avrupa’da Bir İlk Türkiye’de gerçekleşiyor

Avrupa’da Bir İlk Türkiye’de gerçekleşiyor

Türkiye, hızlı bir şekilde elektrikli otomobilli hayata adapte olmanın altyapısını kuruyor. Elektrikli otomobillerin şarj istasyon ağının ardından, bu otomobillere batarya üretecek fabrikalar kurmaya başladı.

Her fabrikayı ortalama 1 GWh’lik kapasite ve üstünde üretim yapması şeklinde projelendiriyor.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde ana istasyon ve networke kolay ulaşım sağlayabilecek arterlerde kurulan fabrikalar, Türkiye’nin pil ihtiyacının yanısıra, Avrupa ve Ortadoğu’nun da taleplerini karşılamayı hedefliyor.

Üretilecek bataryaların ham maddelerinin önemli bir kısmının Türkiye’de olması, bu piyasadaki rekabet koşullarına Türkiye lehine çeviriyor. Bunun yanısıra, Türkiye’nin gelişmiş teknik kabiliyet ve birikimi, üretim kalitesi ve düzeyinde kendisini bölgesinde rakipsiz kılıyor.

Türkiye, bu konuda Avrupa’da bir ilki gerçekleştirdi. Ankara Polatlı OSB’de 180 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk ve tek LFP pil fabrikasının temeli atıldı. Pomega Gigafactory adlı pil fabrikası faaliyete geçtiğinde 600 kişiye istihdam sağlanacak. İlk etapta 250 MWh üretim kapasitesine sahip olan birinci kademesi bu yıl bitirilerek faaliyete sokulacak.

Fabrikanın tam kapasite ile hizmete geçmesi ve 1 GWh’lık pil üretimi için üç yıl süren bir çalışma yapması gerekiyor.

Pomega Gigafactory enerji depolama alanında ülkemizin en büyük yatırımlarından biri olacak ve 250 milyon Dolarlık ithalatı önleyerek, ihracat da yapacak.

Fabrikanın bir diğer özelliği ise, elektirik ihtiyacını kendisi yapacak. Çatısına kurulan 4.8’lik Güneş Enerjisi Sistemi ile yılda 8.5 milyon kWh elektriği kendi üretecek. Artan elektiriği ise şehir şebekesine satacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.