Avrasya

Avrupa’nın Üretimindeki Kriz ve Enerji Bağımlılığı

2020 yılında Avrupa’da sanayinin enerji tüketim oranı, listede ulaşım ve ev tüketiminin ardından üçüncü sıraya yerleşmiş bulunuyordu. Enerji tüketimi sanayinin gerek işlem süreçlerinde gerek de işlem süreci dışındaki ısıtma, soğutma ve aydınlatma gibi ihtiyaçlar konusunda temel bir mesele olarak göze çarpıyor.

Elektrik ve doğalgazın 2020 yılı itibariyle en çok tüketilen ikinci ve üçüncü enerji unsuru olduğu görülmektedir. Avrupa Birliği’nin verdiği resmi rakamlara göre %33 ve %32’lik oranlarla hayati öneme sahipler. Listenin devamında yenilenebilir enerji ve biyoyakıtlar, petrol ve petrolürünleri de yüzde %10’luk bir değerle kendini göstermektedir. Katı fosil yakıtların %6 ve yenilenemeyen atıkların ve türetilen ısının da %2’lik bir payı bulunuyor.

Enerji üretimindeki zayıflamanın doğrudan diğer ürünlere de yansıdığı biliniyor ve birinin diğerine olan bağımlılığını gösteriyor. 2020 yılında sektördeki nihai enerji tüketiminin yarısını doğalgaz, petrol ve petrol ürünleri, katı fosil yakıtlar ve yenilenemeyen atıklar oluşturmaktaydı.

2022 yılında REPOWEREU (yeniden güçlü Avrupa) Avrupa Sanayisinin fosil yakıtlara olan şiddetli ihtiyacını ve bağımlılığını ele almayı hedefliyor. Bunun için de gaz, petrol ve kömürün yerine yenilenebilir elektrik ve fosilsiz hidrojen enerjisine dönüşüm çağrısında bulunan tedbirleri getirmeyi amaçlıyor.

Geçmiş yıllardaki tecrübeler, bu denli enerji bağımlılığının zoraki olarak alternatif arayışlara sevkettiğini de bize göstermektedir. Zira kimya ve petrokimya ürünlerinin üretimi büyük ölçüde doğalgaza ve sonrasında da elektriğe bağımlı durumdaydı. Örneğin sadece 2020 yılında doğalgaz kullanımının yüzde 34’ü kimyasal ürün üreten sanayisi tesislerinde gerçekleşti.

Çeviri ve Yorum: Mehmet Turan

Kaynak:

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

14 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

15 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

16 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

17 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

18 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

18 saat ago