islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5656
EURO
34,7346
ALTIN
2.489,61
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Avrupa’nın Üretimindeki Kriz ve Enerji Bağımlılığı

Avrupa’nın Üretimindeki Kriz ve Enerji Bağımlılığı
3 Aralık 2022 11:00
A+
A-

2020 yılında Avrupa’da sanayinin enerji tüketim oranı, listede ulaşım ve ev tüketiminin ardından üçüncü sıraya yerleşmiş bulunuyordu. Enerji tüketimi sanayinin gerek işlem süreçlerinde gerek de işlem süreci dışındaki ısıtma, soğutma ve aydınlatma gibi ihtiyaçlar konusunda temel bir mesele olarak göze çarpıyor.

Elektrik ve doğalgazın 2020 yılı itibariyle en çok tüketilen ikinci ve üçüncü enerji unsuru olduğu görülmektedir. Avrupa Birliği’nin verdiği resmi rakamlara göre %33 ve %32’lik oranlarla hayati öneme sahipler. Listenin devamında yenilenebilir enerji ve biyoyakıtlar, petrol ve petrolürünleri de yüzde %10’luk bir değerle kendini göstermektedir. Katı fosil yakıtların %6 ve yenilenemeyen atıkların ve türetilen ısının da %2’lik bir payı bulunuyor.

Enerji üretimindeki zayıflamanın doğrudan diğer ürünlere de yansıdığı biliniyor ve birinin diğerine olan bağımlılığını gösteriyor. 2020 yılında sektördeki nihai enerji tüketiminin yarısını doğalgaz, petrol ve petrol ürünleri, katı fosil yakıtlar ve yenilenemeyen atıklar oluşturmaktaydı.

2022 yılında REPOWEREU (yeniden güçlü Avrupa) Avrupa Sanayisinin fosil yakıtlara olan şiddetli ihtiyacını ve bağımlılığını ele almayı hedefliyor. Bunun için de gaz, petrol ve kömürün yerine yenilenebilir elektrik ve fosilsiz hidrojen enerjisine dönüşüm çağrısında bulunan tedbirleri getirmeyi amaçlıyor.

Geçmiş yıllardaki tecrübeler, bu denli enerji bağımlılığının zoraki olarak alternatif arayışlara sevkettiğini de bize göstermektedir. Zira kimya ve petrokimya ürünlerinin üretimi büyük ölçüde doğalgaza ve sonrasında da elektriğe bağımlı durumdaydı. Örneğin sadece 2020 yılında doğalgaz kullanımının yüzde 34’ü kimyasal ürün üreten sanayisi tesislerinde gerçekleşti.

Çeviri ve Yorum: Mehmet Turan

Kaynak:

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.