Avustralya,Irkçılık Yaptığı İçin Tazminat Ödeyecek

Avustralya hükümeti Aborjinlere 2 milyon dolar tazminat ödeyecek

Avustralya ırkçı davrandığı gerekçesiyle yerli halk Aborjinlere 2 milyon Avustralya doları (yaklaşık 1,46 milyon USD) tazminat ödeyecek

Irkçı davrandığı gerekçesiyle

Batı Avustralya’daki Aborjinlerin bağlı bulunduğu 10 topluluktan 680 kişiyi temsil eden grup, diğer sosyal ödenek programlarından daha katı kurallar içeren Toplumsal Kalkınma Programı’nın (CDP) ırkçı olduğu iddiasıyla mahkemeye başvurdu.

Programın ayrımcılıkla mücadele yasalarını ihlal ettiğini öne sürerek hükümete dava açan grubun başvurusunu görüşen Avustralya Federal Mahkemesi, programın zor koşulları nedeniyle bu kişilerin her birinin ortalama bin 800 Avustralya doları kaybettiğini tespit etti.

Hükümet, hatalı olduğunu reddetse de mağdurların temsilcileriyle anlaşarak CDP programına tabi Aborjinlere 2 milyon Avustralya doları (yaklaşık 1,46 milyon USD) tazminat ödemeyi kabul etti.

“Modern Kölelik”

CDP’ye karşı çıkanların “modern kölelik” diye tanımladıkları program çerçevesinde çalışan yerlilere genellikle saatte sadece 10 Avustralya doları ödeniyordu ve bu miktar asgari ücretin yarısıydı.

CDP’nin “sosyal yardım için çalışmak” adı altındaki yardım programından yararlanan Avustralya’nın orta kesimlerindeki yerli halkın, söz konusu yardımı alabilmek amacıyla 25 saat çalışmaları gerekiyordu.

Avustralya’da sosyal yardım ödeneği alan kişilerin bu ödemelerden yaralanabilmeleri için iş aramaları ve iş aradıklarını kanıtlayan belgeleri, ödemeleri yapan devlet kurumu Centrelink’e bildirmeleri şart.

Ancak hayat koşullarının ağır, şehirlerin uzak ve iş imkanlarının kısıtlı olduğu Avustralya’nın orta kesimlerindeki kırsal alanlarda yaşayan yerli halk Aborjinlerin, sosyal yardım ödeneğinden yaralanmak için istenen şartları yerine getirmeleri, şehirdeki insanlara göre neredeyse imkansız durumda.

Federal hükümet, bu yılın başında söz konusu programı iptal edeceğini ve 2023’e kadar yeni bir program sunacağını duyurmuştu.

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

21 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

22 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

23 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

2 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

2 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

2 gün ago