Avustralya’nın ‘İslami Banka’ Sevdası

Avustralya’da yayınlanan bir rapora göre, İslami finansın küresel kapasitesi bu beş yıl içinde 3.5 trilyon ABD dolarını (18,5 Trilyon TL) geçeceği tahmin ediliyor.  Avustralya sözde İslami finans sektöründe bölgesel bir lider olmak istiyor ve bu yönde adımlar atıyor. Bununla birlikte vergi yasalarının bu sektörde lider olmasının önünde bir mani olduğu uzmanlarca belirtiliyor.

Kur’an faizi yasakladığından, Müslüman dünyadaki finansal işlemlerin farklı şekillerde yapılandırılması gerekiyor, çağımızda da buna getirilen bazı çözümlere İslami finans ismi takılmış durumda. Ancak pek çok Müslüman uzman bunun aslında faize çok benzer olduğu ve faizci bankacılığı güçlendiren bir hile olduğunu iddia ediyor.

Sparke Helmore hukuk bürosu İslami finans başkanı Andrew Johnston, Avustralya’da mevzuatın bazı engeller oluşturduğunu, örneğin damga vergisinin bu tür işlemleri iki kez vergilendirmesi anlamına geldiğini belirtiyor. Johnston, “Bu büyük sorun, çünkü aksi takdirde işlemler kârsız hale geliyor. Eğer iki kez damga vergisi ödüyorsanız, Avustralyalılar bunu ödemez çünkü çok para” şeklinde konuyu irdeledi. “Maliyet Avustralya’da bunun yayılmasını engelliyor.”

Johnston, belirli bir İslami odaklı finansman ekibine sahip olan tek büyük banka olarak National Australia Bank’ın bu sektörde lider olma çabasını örnek gösterdi.

Avustralya, gerek çok sayıda Müslüman’ın yaşadığı gerekse dev nüfusa sahip komşu Endonezya ile Malezya, Brunei gibi Müslüman çoğunluklu ülkelere ve Filipinler gibi kalabalık Müslüman azınlıkların yaşadığı Güneydoğu Asya ülkelerine yakın ve burada yaşayan çeyrek milyar Müslüman’ın birikimlerinden yararlanmak istiyor.

Mirat Haber Ajansı

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

13 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

14 saat ago
  • Gündem

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’den Görüntüler

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze'den Görüntüler Gazze Şeridi'nde İsrail'in Amansız Saldırısı ve Filistinlilerin Güçlü Mücadelesi Gazze…

14 saat ago
  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

15 saat ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

15 saat ago