Dünya

Avusturalya Hamas Hareketini Bir Terör Örgütü Olarak İlan Edecek

Avustralya yönetimi, Filistin hareketi Hamas’ı bir “terör örgütü” olarak tanımlamayı planlıyor.

Avustralya, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarını “terör örgütleri” listesine aldı. Ancak Avusturalya’nın aldığı bu yeni karar aynı zamanda meseledeki siyasi kanadı da kapsıyor. Bu sırada Amerika Birleşik Devletleri ise uzun zamandır Filistin’deki mevcut hareketi bir “terör örgütü” olarak ilan etmişti. Hamas ise şu anda Gazze Şeridi’ni kontrol ediyor ve defalarca İsrail hedeflerine saldırılar gerçekleştirdi.

Avustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews ise Agence France-Presse (AFP) haber ajansına göre meseleye hakkında şu sözlerini paylaştı: “Hamas ve bugün listeye alınan şiddet yanlısı diğer grupların görüşleri son derece rahatsız edicidir. Aynı zamanda Avustralya’da onların nefret dolu ideolojilerine de yer yok”.

Yapılan bu atama, Hamas’ın finansmanına veya diğer desteklere kısıtlamalar getiriyor. Avustralya yasalarına göre, yapılan ihlaller ise 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

Bakanı Karen Andrews aynı zamanda sözlerine şunları da ekledi: “Yasalarımızın sadece terör eylemlerini ve teröristleri değil, aynı zamanda bu eylemleri planlayan, finanse eden ve yürüten örgütleri de hedef alması bizim için önemlidir.”

Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman’ın aktarmış olduğu sözlerine göre İsrail Başbakanı Naftali Bennett de Avustralya’nın açıklamış olduğu bu kararını memnuniyetle karşıladı. Aynı zamanda bu tutumun “terörizme karşı uluslararası mücadele konusunda önemli bir adım” olduğunu da söyledi.

Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu benzer bir kararı, uzun bir mahkeme savaşına konu oldu ve sonunda Hamas’ın “terör listesine” geri dönmesine yol açtı. 2005’te İsrail, güçlerini ve yerleşimcilerini Gazze’den geri çektiğinde, Hamas Hareketi Filistin siyasi sürecine dahil oldu. Ertesi yıl Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki rakip Fetih hareketini devirerek Gazze’deki kontrolünü sağlamlaştırmadan önce, 2006’da yasama seçimlerini kazandı.

İsrail, Hamas’ın bölgenin kontrolünü ele geçirdiği 2007’de Gazze Şeridi’ni ablukaya aldı. Hareket, iki taraf arasında yıllarca süren düşmanlıklarda İsrail’e yüzlerce saldırı gerçekleştirdi ve İsrail’e binlerce füze fırlattı. İsrail ayrıca Strip’teki hareketi ve diğer silahlı grupları hedef alan geniş çaplı askeri operasyonlar başlattı.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

18 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

19 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

20 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

2 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

2 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

2 gün ago