islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Avusturalya Hamas Hareketini Bir Terör Örgütü Olarak İlan Edecek

Avusturalya Hamas Hareketini Bir Terör Örgütü Olarak İlan Edecek
21 Şubat 2022 14:40
A+
A-

Avustralya yönetimi, Filistin hareketi Hamas’ı bir “terör örgütü” olarak tanımlamayı planlıyor.

Avustralya, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarını “terör örgütleri” listesine aldı. Ancak Avusturalya’nın aldığı bu yeni karar aynı zamanda meseledeki siyasi kanadı da kapsıyor. Bu sırada Amerika Birleşik Devletleri ise uzun zamandır Filistin’deki mevcut hareketi bir “terör örgütü” olarak ilan etmişti. Hamas ise şu anda Gazze Şeridi’ni kontrol ediyor ve defalarca İsrail hedeflerine saldırılar gerçekleştirdi.

Avustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews ise Agence France-Presse (AFP) haber ajansına göre meseleye hakkında şu sözlerini paylaştı: “Hamas ve bugün listeye alınan şiddet yanlısı diğer grupların görüşleri son derece rahatsız edicidir. Aynı zamanda Avustralya’da onların nefret dolu ideolojilerine de yer yok”.

Yapılan bu atama, Hamas’ın finansmanına veya diğer desteklere kısıtlamalar getiriyor. Avustralya yasalarına göre, yapılan ihlaller ise 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

Bakanı Karen Andrews aynı zamanda sözlerine şunları da ekledi: “Yasalarımızın sadece terör eylemlerini ve teröristleri değil, aynı zamanda bu eylemleri planlayan, finanse eden ve yürüten örgütleri de hedef alması bizim için önemlidir.”

Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman’ın aktarmış olduğu sözlerine göre İsrail Başbakanı Naftali Bennett de Avustralya’nın açıklamış olduğu bu kararını memnuniyetle karşıladı. Aynı zamanda bu tutumun “terörizme karşı uluslararası mücadele konusunda önemli bir adım” olduğunu da söyledi.

Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu benzer bir kararı, uzun bir mahkeme savaşına konu oldu ve sonunda Hamas’ın “terör listesine” geri dönmesine yol açtı. 2005’te İsrail, güçlerini ve yerleşimcilerini Gazze’den geri çektiğinde, Hamas Hareketi Filistin siyasi sürecine dahil oldu. Ertesi yıl Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki rakip Fetih hareketini devirerek Gazze’deki kontrolünü sağlamlaştırmadan önce, 2006’da yasama seçimlerini kazandı.

İsrail, Hamas’ın bölgenin kontrolünü ele geçirdiği 2007’de Gazze Şeridi’ni ablukaya aldı. Hareket, iki taraf arasında yıllarca süren düşmanlıklarda İsrail’e yüzlerce saldırı gerçekleştirdi ve İsrail’e binlerce füze fırlattı. İsrail ayrıca Strip’teki hareketi ve diğer silahlı grupları hedef alan geniş çaplı askeri operasyonlar başlattı.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.