islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
ALTIN
2.439,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Bankaların Eksiği, Bayrağı ve İstiklal Marşı kalmıştır

Bankaların Eksiği, Bayrağı ve İstiklal Marşı kalmıştır
23 Temmuz 2018 08:17
A+
A-

Bir şeyin sürekli tekrar edilmesi, kitlelere kabul ettirme propagandalarından en etkili olanlarından biridir. Konunun anlaşılması için örneklendirelim. Varsayalım ki memleketinize gideceksiniz. Bunun için bir otobüs bileti alıyorsunuz. Aynı memlekete gidecek olan 19 kişi de aynı otobüste, aynı koltuk numarası olan koltuğu satın alıyor.

Bir  koltuğun 20 kişiye satılması, bileti alanların hepsinin gelmesine kadar hiç bir sorun yoktur. Ne zaman ki birden fazla kişi yolculuk yapmak için  koltuk bileti ile gelirse, o zaman  kavga başlayacaktır. Çünkü koltuk tek kişiliktir. Ama bu koltuk gelmez diye 20 kişiye satılmıştır. Çünkü bütün algı bunun üzerine kurulmuştur.

Böyle bir firmanın bir  koltuğu 20 kişiye satması ile yaptığı açıkça dolandırıcılıktır, suçtur.

Mevcut finans sisteminin bankacılık işletme biçimi de bundan pek farklı değildir.  Her iki durumda da bir  olan şeyi 20 katına kadar var sayarak, olmayan bir şeyi banka satmaktadır. Banka sistemi bunu aleni açıktan kanunların önünde yapar. Bu çok doğal mış gibi anlatılır. İşte tam bir narkoz…

Bankalar olmayan şeyi para diye satıyor

İnsanlarımız zannediyor ki, bankalar parayı ancak mevduat toplayarak kredi verebiliyorlar. Oysa gerçek böyle değildir. Bankaların kasasında hiç para olmasada çok rahatlıkla kredi satabiliyorlar. Peki olmayan bir şeyi nasıl verebilirler? Uyguladıkları Kısmi Rezerv sistemi, Ters Kısmi Rezerv sistemi ve kredi talebi üzerinden mevduat yaratma şeklinde, bankalar  sınırsızca  kredi verebiliyorlar.

Finans sisteminin yapısı  olarak para yaratma yetkisi bankalara verilmiş. Reel piyasayı, diledikleri gibi kontrol edebiliyor, dilediği sektöre kredi veriyor, dilemediğine vermiyor.

Bankalar; Kısmi Rezerv sistemi ile bankaya yatırılan  halkın mevduatının Merkez Bankasınca belirlenmiş karşılık oranını (değişken olabiliyor %10 olarak alıyoruz) ayırarak, aynı parayı tekrar tekrar kredi verirler. Her kredi verdiğinde mevduat oluşturur, her kredi ile teminatlar alır. Bu olmayan  şeyi sattığında, reel teminatlarla verdiği sanal kredinin karşılığını teminat olarak alır.

Oysa verilen gerçekte kredi yoktur. Ama teminatlar gerçektir. Ekonomi kaçınılmaz olarak  ödeme zorluğu çekecektir, farklı ödeme araçlarına insanlar yönelecektir, çekler ayrıca ödeme aracı olarak kullanılacak. Ama sonuçta olacak olan şey, olmayan bir şeyin piyasada bankanın var kabul etmesi ile teminatlarla verilmiş kredilerin ödenemeyişi ve hacizle insanların mallarına el konulmasıdır.

Kurulu Borca Dayalı Para Kredi Sisteminin amacıda budur. İşleyiş biçimi, milletin ve devletin aleyhinedir.   Eğer olmayan bir şeyi verip(sanal kredi) olan bir şey alınıyorsa bankalar tarafından(teminatlar) burada bu açıkça dolandırıcılık olmuyor mu?

Büyük oyunu görmek için başka bir açıdan bakalım;

Banka borç para verdiğinde, parayı alana bir  mevduat hesabı açıyor. Onaylanmış kredisi o mevduata yatırılıyor.  Banka, borç alanın mevduatında olan bu para ile, aynı zamanda bu adam bana bu kadar mevduat yatırdı diyor.

Her mevduat verilebilir bir kredi olduğu için;

1. Borcu veren banka

2.Borç verdiğinde  kişinin mevduatını oluşturan banka

3. Borçla oluşan mevduatı yine borç olarak verebilen banka.  Bunlar  para yaratmak için kredi talebi ile oluşan bir süreç olup, banka böylece  olmayan şeyi sadece talep edilmesi ile  bankacılık kapalı bileşik sistemi içinde uyguluyor. Bunu anlamak için verilen kredi miktarının reel paranın 16 katına yakın verildiğine bakmamız yeter. Bugün itibari ile 2 Trilyon 390 milyar kredi verildi. Oysa toplam para miktarı 146 milyar 700 milyon Türk Lirasıdır.

Banka krediyi verdiği an parayı yarattığına bir  örnek daha verelim;

Mehmet bey bankaya gitti. Kredi anlaşmasını imzaladı.  Banka teminatları aldıktan sonra Mehmet beye 1.000.000 TL kredi açtı. Açtığı krediyi mevduat olarak Mehmet beyin mevduat hesabını göstere bir banka cüzdanı kendisine verdi. Banka, Merkez Bankasına da; bu mevduatı  açan Mehmet Bey bize 1.000.000 TL yatırdı. Diyor. % 10  olan 100.000TL  de  zorunlu karşılık olarak  banka Merkez Bankasına yatırdı.

Bankanın bilançosunda durum nasıl görünüyor diye baktığımızda;  aktiflerin 1.000.000 TL arttığını görüyoruz. Banka Mehmet beyin mevduat yatırdığını gösteriyor.  Pasifleri de 1.000.000 TL artıyor. Çünkü banka Mehmet’e  kredi verdi.  Böylece mevduatı borç vererek banka oluşturdu.

Bankalar, çek ve proje gibi   değerler için de kredi verebiliyor. Teminatlar  bankanın kredi kaldıraçları olarak kullanılıyor ancak teminat almadan da banka yukarda ifade ettiğimiz gibi kredi verebiliyor.

Özetle banka, Borca Dayalı Sistemini sürdürmek için kasasında para olmasına gerek yoktur. Muhasebe sisteminin yapısı  ve işleyiş biçimi ile kayıt yöntemi ile banka havadan parayı rahatlıkla yaratabiliyor.

Toparlarsak; Borca Dayalı Para Sistemini Merkez Bankası  Başlatıyor. Parayı yaratıyor ve  satıyor, bankalarda bu sanal kayıtlarla parayı çoğaltıyor. Bu tezgah tamamen faiz elde etmek üzere kurgulanmış bir para kredi sistemi olup, bankalar halkı borçlandırıyor, iş adamını borçlandırıyor, devleti borçlandırıyor.

Devletin içinde ayrı bir devlet haline gelmiş bankaların sadece bayrakları ve istiklal marşları yok. Ya sömürülmeye devam edeceksiniz yada para kredi sistemini değiştireceksiniz.

Selam ve dua ile…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.