islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4682
EURO
34,7369
ALTIN
2.440,30
BIST
9.933,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Berat Albayrak Türkiye’nin En Başarılı Bakanı Olabilir

Berat Albayrak Türkiye’nin En Başarılı Bakanı Olabilir
11 Temmuz 2018 08:46
A+
A-

Herkesin merakla beklediği yeni siyasal sistemde kabinede kimler olacak? sorusunu ilk Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Daha önce kaleme aldığım ‘’JP Morgan hangi bakanları istedi’’ başlıklı yazımda; Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, Türkiye ile ilgili bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamasında adeta bakan siparişi verircesine Piyasa dostu isimler Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ın yeni kabinede yer almaları iyi karşılanır, ancak yeni isimler belirsizliğe yol açar”demişti.

Küresel finans üzüntüsünü ifade edercesine dolara yüklendi ve doları yukarıya doğru tırmandırdı. Bu tırmandırma doların 5 TL olmasına doğru zorlanacaktır.  Başkanın finans sistemine çeki düzen vermenin ilk ciddi adımı diyebileceğimiz, Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ın kabinede yer almamasına gösterilen tepkiler; kurdaki sert dalga hareketleri olarak hafta sonuna kadar sürebilir.

Bize göre en önemli ve beklenmedik bakan Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat ALBAYRAK oldu. Yeni siyasal sistemde ekonominin şekilleneceği yer olarak diyebileceğimiz bu bakanlığımızın başına getirilen Albayrak’ın omuzlarında çok büyük bir yük var. Bu yük milletin yükü olup, başarılı olduğu taktirde; Cumhuriyet tarihinde ki en başarılı bakan olma özelliğini de alacağından şüphemiz yoktur.

Bugüne kadar siyasal milli irade ile sürekli bir çatışma halinde olan ve reel sektörün besleyicisi olmaktansa kan emicisi işlevini gören Borca Dayalı Para Sistemi; ana aktörleri Merkez Bankası ve Bankalardı. Sistemin yasal alt yapısı mevcut durumdaki finans sisteminin temel dayanağıdır. Sorunun hukuksal olarak halledilmesi öncelikli konu olacaktır. Ancak alternatif finans sisteminin kurulması çalışmalarına hemen başlanması gerekiyor.

Reel sektörün finansal sıkışıklığı, faiz ablukası ile iyice artmıştır. Bu sıkışıklığı borca dayalı olarak kurgulanmış para kredi sistemini yenilemeden aşmanın mümkün olmadığını altını ısrarla çiziyoruz. Elbette geçiş süreci önemlidir. Mevcut sistemi her yönü ile masaya yatırarak; bu süreçte yeni modelin çalışmasına zaman kaybetmeden başlamak gerekir.

Ekonominin başında bulunan geçmiş bakanlar, tercih ettikleri iktisadi modelde sürekli borçlanarak gerçekte tabanda olmayan ama var görünen bir büyüme modelini uyguladılar. Bu model sadece küresel finans sisteminin içeride ve dışarıda şirketlerini güçlendirdi.

Sayın Berat ALBAYRAK, borçlanarak büyüme modelinin dışına çıkarak, para kredi sisteminin yeniden yapılanmasını başardığı taktirde; değil Türkiye’de dünyada bir domino etkisi ile Nobel Ödülüne aday da gösterilebilir. Bunun için ekonomiye yeni bir paradigmayla bakarak yeni yapılanma sürecinin başlaması gerekiyor. Mevcut Sistem içinde üretim tuzağına düşülmemesi gerekiyor.

Sayın Berat ALBAYRAK, mevcut ekonomik model ile asla başarıya ulaşamayacağını, tercih edilen iktisadi politikaların terk edilmesi gerektiği gerçeği ile hareket ettiği taktirde; dünyada yeni bir iktisadi modelin öncüsüde olabilir. Mevcut model içindeki ekonomik politikalarda gerçek kalkınma asla yoktur. Sürekli borçlanmaya mahkum etmektedir. Dolayısı ile sürdürülebilir adil bir ekonomik model asla değildir. Paradigma değişimi şarttır. Bu değişim başlangıcı olarak para üretimi ve paranın yaygınlaştırılması konusunda olmalıdır.

Tekrara düşmeme adına’’ yapılması gerekenleri söylerken nasıl yapılacağını da bir çok makalemizde, programlarımızda ana hatları ile  dile  getirdik.  Bu konuda aşağıda link’e bakılabilir.

Selam ve dua ile…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.