islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Birbirimize Tahammülümüz Yok

Birbirimize Tahammülümüz Yok
31 Ağustos 2022 12:49
A+
A-

Hürriyet yazarı Fuat Bol’un kaleme aldığı “Birbirimize tahammülümüz yok” yazısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz…

Genç Cumhuriyeti temellendirirken bir dizi devrimler yaptık. Bu devrimler eski rejime rağmen, adeta onlara karşı yapıldı.

Yapılırken de bilimin dışına çıkıldı (Toplumun sosyolojisi, psikolojisi dikkate alınmadı); ben yaptım oldu mantığıyla, akşamdan sabaha yapıldı.

Dolayısıyla toplum, bunları hazmetmekte zorlandı.

Yeni rejim laikliği benimseyerek; bütün dinler veya dinsizliklere karşı eşit mesafede olacağını vazetti lakin verdiği sözde durmadı.

Yeni bir din ve yeni bir dindar insan tipi oluşturmak için akla hayale gelmedik yollara tevessül edilerek, eski dinin ve onun mensuplarının tepkisiyle karşılaşıldı.

İşte burada kantarın topuzu kaçırıldı ve dindarlara çok baskı ve eziyetler yapıldı.

Bu davranış, toplumu ister istemez ikiye böldü. Bunun da sebebi, kimilerinin devleti ve kimilerinin de dini kendi tekellerinde görmeleridir.

Devleti tekelinde gören sözde laikçiler, hayat tarzlarını başkalarına dayatmayı kendilerine hak ve hatta ödev olarak görüyorlar ve bunu, zorla dayattılar ve halen daha da dayatmaya devam eden bir kesim var.

Hâlâ hanımların başörtüsünü hazmedemeyen, faşizan eğilimli birilerinin hezeyanlarına şahit olmaktayız.

Birbirimize en ufak bir tahammülümüz yok. Birbirimizi dışlamak, ötekileştirmek, kin ve nefret oluşturmak için adeta fırsat kolluyoruz.

Bunun son örneğini bir sanatçıda gördük; imam hatiplilerin sapık olduklarını, utanmadan, arsızca ve edepsizce söyleyiverdi. Ki bu şahıs, toplumun önünde bulunan ve örnek olması gereken bir pozisyonda bulunuyor.

Genel ahlak kuralları açısından bakıldığında, bu söylemin öncesinde de yaptığı sürüyle yanlışı bu toplumun kabul etmesi mümkün değildir.

Kendinin kişisel yaşam tarzına kimse karışamaz, o durum kendisinin bileceği bir iştir.

Ama toplumca karşılık bulmayan ve bilakis toplumca kerih görülüp reddedilen bir davranışı, toplumun önüne çıkıp da açıkça sergileyemez.

Hele hele başkalarına asla dayatamaz.

Özellikle, sanatçı gibi toplumun önünde bulunan kişiler, toplumun bir kesimini dışlayamaz, ötekileştiremez ve topluma kin ve nefret tohumları ekemez.

Yaparsa, halkı kin ve düşmanlığa tahrikten, alenen suç işlemiş olur.

Karşıt görüşlü kişiler olarak birbirimizin yaşam tarzına saygılı olamazsak toplumsal barışı sağlayamayız.

Bunun gibi; dindarlar da kendi hayat tarzlarını başkalarına dayatamazlar. Kuran Kerim, ‘Sizin dininiz size, benim dinim bana!’ buyurmaktadır.

Din bile, herkesi, inancında ve inançsızlığında özgür (serbest) bıraktığı halde; sözde dindar bir kesimin, inancını ve hatta hayat tarzını başkalarına dayatmasını anlamak mümkün değildir.

Hiçbir kesimin, ne böyle bir hakları ve ne de hadleri vardır.

Dikkat edilirse bütün kavgaların temelinde had bilmezlik yatıyor.

Mevlana’ya sormuşlar: ‘O kadar okur, o kadar yazarsın. Peki ne bilirsin?’ Mevlana cevap vermiş: ‘Haddimi bilirim.’

 

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fuat-bol/birbirimize-tahammulumuz-yok-42128864

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.