islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5188
EURO
34,7980
ALTIN
2.420,47
BIST
9.754,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Bitcoin arzı tükendikten sonra neler olabilir?

Bitcoin arzı tükendikten sonra neler olabilir?

Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto, kripto para birimini kıt hale getirmek ve sınırsız bir arzdan kaynaklanabilecek enflasyonu kontrol etmek için Bitcoin sayısını 21 milyon ile sınırlandırdı.

Kripto para birimi Bitcoin, maksimum arzının yüzde 90’ına ulaştı. Yapılan bir araştırma, toplam 21 milyon Bitcoin arzının 18.89 milyonunun halihazırda çıkarıldığını ve piyasada dolaşımda olduğunu ortaya koydu. Dönüm noktası, 9 Ocak 2009’da 50 Bitcoin’den oluşan ilk bloğun çıkarılmasından neredeyse 12 yıl sonra geldi.

BİTCOİN NEDİR?

Deneyimsiz olanlar için Bitcoin, sınırlı arza sahip birkaç kripto para biriminden biridir. Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto , kripto para birimini kıt hale getirmek ve sınırsız bir arzdan kaynaklanabilecek enflasyonu kontrol etmek için Bitcoin sayısını 21 milyon ile sınırlandırdı. Bitcoin, ağında meydana gelen işlem bloklarını doğrulamak ve doğrulamak için matematiksel bulmacaları çözen madenciler tarafından “çıkarılır”. Dolaşıma yeni Bitcoin ekleme sürecidir. Bir dizi işlemi başarıyla gerçekleştirdikten sonra madenciye bir Bitcoin bloğu verilir.

Bitcoin’in 21 milyonluk sınırının sonuçlarını incelemeden önce, bu rakama ulaşıp ulaşamayacağını düşünmek ilginç olabilir.

Her dört yılda bir Bitcoin madenciliği ödülünün yarıya indirildiği belirtilmelidir. Yani, Nakamoto 2008’de Bitcoin’i yarattığında, bir işlem bloğunu onaylamanın ödülü 50 Bitcoin idi. 2012’de 25 Bitcoin’e yarıya indirildi ve 2016’da 12,5’e düştü. Mayıs 2020’de madenciler her yeni blok için 6.25 Bitcoin kazanmayı başardı ve 2024’ün sonunda madencilerin sadece 1.56 Bitcoin kazanmaları bekleniyor. Bir işlem bloğunu doğrulamak için. Bu işleme yarılanma denir ve son Bitcoin madenciliği yapılana kadar devam eder.

Dünyanın en popüler kripto para birimi tükenmek üzere gibi görünebilir, ancak Bitcoin’in yarılanma programları, blockchain.com’a göre kalan yüzde 10’luk arzın Şubat 2140’a kadar devam edeceğini tahmin ediyor.

Ayrıca, toplam Bitcoin sayısı açık pazar dağıtımı için mevcut değildir. Bir analitik firması olan Chainalysis, kişinin özel anahtarına erişim kaybı, ölüm ve daha fazlası dâhil olmak üzere çeşitli nedenlerle yaklaşık 3,7 milyon Bitcoin’in hâlihazırda kaybedildiğini ortaya koydu.

Bitcoin’in arzı sınırına yaklaşırken, yatırımcılar ve blok zinciri ağı üzerinde sahip olacağı bazı dikkate değer etkileri burada bulabilirsiniz.

BİTCOİN MADENCİLİĞİNE ETKİSİ

Dolaşımda 21 milyon arza ulaştıktan sonra, Bitcoin daha kıt hale gelecek ve madenciler blok ödülleri yerine işlem ücretlerine bağımlı hale gelecek. Madenciler, bu blok zincirlerinde gerçekleşen işlemlerden madenciliğin kendisinden daha fazla kazanmaya başlayacaklar.

Bitcoin’in sadece bir kripto para birimi değil, işlemleri dağıtılmış bir defter çerçevesinde işleyen bir blok zinciri ağı olduğunu belirtmekte fayda var. Dolayısıyla teknolojinin sadece bir kripto varlığı olmaktan çok daha fazla kullanım durumu var.

Altta yatan Bitcoin teknolojisini değiştirmek için gelecekteki herhangi bir çabadan bağımsız olarak, uzmanlar maksimum sınıra ulaşıldığında gelecek hakkında spekülasyon yapmaya devam ediyor. Bazı analistler, yeni teknolojilerin muhtemelen madencilik maliyetini düşürmeye yardımcı olacağını iddia diyor. Bu da sonunda madenciler için daha fazla kâr sağlayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.