islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,3289
EURO
36,2292
ALTIN
2.843,42
BIST
9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
14°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
14°C

Bize Bilimsellik Taslaman

Bize Bilimsellik Taslaman
18 Ağustos 2017 14:00
A+
A-

Televizyon kanallarının yeni gözdesi Caner Taslaman eksik donanımıyla uçtukça uçuyor, onu Evrim uzmanı olarak konuşturan mahfillerin ellerindeki malzemenin de kalitesini sergiliyor.

Kitapçılarda popüler bilim diye bir bölüm olur. Bunda rengarenk bilim kitapları sergilenir. Hemen hepsi Evrim, Materyalizm, paralel evrenler, nüfus artışının engellenmesi ve homoseksüelliğin doğal olduğuüzerine olan kitaplarda pek bilimsel tablo, formül, atıf olmaz. Kitaplar etkileyici ve karizmatik yolla dünya derin devletinin dogmalarının bilime dayalı olduğu izlenimini yayar.

Bu kitapların yazarları da Einstein tipli saçı başı karışık bilim adamı görünümlü insanlardan seçilir. Bunlar National Geographic, Discovery, CNN tarzı dünya medyasında da program yapan artistlerdir.

Kendine düşünür havası vermek için bilim araştırmalarıyla özdeşleştirmek, fen ve matematik eğitimi almadan bilimsel dünyaya balıklama girmek isteyen kişiler, bilimi Remzi Kitabevindeki popüler bilim köşesi zanneder.

Bu pahalı, bol resimli, zeka saçıyor sandığı kitaplarda okuduklarını kesin bilimsel sonuçlar zanneder. Onca mühim Einstein saçlı adam yanılacak değildir ya. Hem televizyonda hem kitapta herkes aynı şeyi söylüyordur.

Oysa bilim bu değildir. Bilim laboratuvardır, taş katman kazısıdır, matematiksel formüldür. Bilim, İbn Heysem’in bulduğu modern bilimsel kanıt yöntemidir.

O yanlı, bilgi saptırıcı popüler kitaplar, bilimsel çalışmarın sadece kurgusal yorumudur. Bunlar okumuş ama akledemeyen insanlara yapılan oyundur. Onların sapık sisteme iman etmesi için bir kılavuzdur.

Kendini bilimsel sanan okumuş insanlar, bu kitaplarda mantık, yöntem, süreç, metodoloji aramaz. Onlar bunlardan akılda kalıcı, vurucu, yemekli sohbetlerde misafirleri etkileyici ve inançlarını teyid edici basit sonuçlar, özlü sözler ararlar. Zaten popüler bilim kitapları da onlara bunu vermek içinyazılır.

Caner Taslaman İstanbul Üniversitesinde felsefekonulu bir doktora tezi yazmış. Sosyal bilim alanında öğretim elemanı olmuş. Ama doğa bilimleri konusundaki altyapısı propaganda kitaplarının renki kutucuklarına alınmış sloganlarıyla sınırlı.

Dolayısıyla bu popüler bilim kitaplarına, derine dalmadan iman etmiş. Kozmoloji yani evren konusunda bu kitapların başlıklarıyla epey televizyon programı idare etmiş. Fakat evrim konusunda aynı tarzı uyguladığında yetersizliği ortaya çıkıyor.

Evrimcilerin en sevdiği anekdotlardan biri Evrimci Thomas Huxley’in Yaratılışçı psikoposa “sizin gibi aşağı bir adamdan gelmektense atamın maymun olmasını tercih ederim” lafıdır. Taslaman bunu okumuş, bir kanalda “neden maymundan gelmeyi içselleştiremiyorlar, kötü insanlardan gelmek daha mı iyi” diye orijinallik taslıyor.

Oysa esas sorun bu alt seviye demagojiler değildir. Sorun, Evrim’in bilimsel yönteme aykırı olması, bilim temellerini ihlal etmesidir.

Bilimsel yöntem, İbn Heysemtarafından Kuran dışı demagojilere ve “koskoca büyük alime karşı mı geliyorsun” tarzından bıkarak, Aristocu düşünceye karşı geldiği bahanesiyle Mısır’daki 12 senelik ev hapsi sırasında geliştirilmiştir. Çağdaş bilim buna dayanır. İngiliz Baconbunu sonra aynen alıp kendi buluşu olarak sunmuştur.

Buradaki yol şöyle gelişir.

Bir hipotez ortaya atılır. Mesela “ağırı da hafifi de her cisim aynı hızda düşer” hipotezi.

Sonra bunu kanıtlamak için yöntemler incelenir, hangi durumda bunun kanıtlanacağı, hangi durumda aksinin kanıtlanacağı ortaya kanıtlarıyla konur. Mesela, “eğer minareden aynı şekildeki bir tahta topla bir gülleyi aynı anda aşağı atar, ikisi aynı anda yere çarparsa bu kanıtlanmıştır” denir. Herkesin bunu kabulünden emin olunur, bu kanıt mutabakatına metodoloji adı verilir.

Sonra hipotez, önerilen deneyle veya sınamayla ya da gözlemle kanıtlanır. Mesela minarenin tepesinde de ayağında da şahitler olur. Bunlar aynı anda diye rapor verir. Bu deney farklı cisimlerle tekrarlanır. Hepsinde aynı sonuç çıkar.

Bu durumda kanıtlanmıştır.

Bazen kanıt için talep edilen deney teknoloji yetmediği için yapılamaz. Beklenir.

Mesela Kainatın Yaratılmış olduğunuLe Maitre 1930’larda matematiksel olarak kanıtlamıştır. Fakat “Evren yaratılmış demek dinciliktir” diyen müstekbirler, bunun ancak kozmik arkaplan radyasyonu tesbit edilirse kanıtlanacağını şart koşmuşlardır.

30 yıl Evren Yaratıldı denememiştir. 1962’de kozmik arkaplan radyasyonu tadyoteleskopla tesbit edilince Evrenin Yoktan Yaratıldığı da kabul edilmiştir.

Kısaca bir hipotez ya kanıtlanır, ya tersi kanıtlanır, ya da kanıtlanıncaya kadar bir müddet beklemede kalır.

Darwin kendi Evrim Teorisini ortaya attığında, bunu kanıtlamadı, bir hipotez olarak önerdi. Bunun ileride nasıl kanıtlanabileceğini ve ileride nasıl olmadığının kanıtlanabileceğini kendi bilimsel anlayışı çevresinde söyledi.

Darwin’in Evrim Teorisi’nin aksi, defalarca hem de Darwin’in kendi yöntemiyle kanıtlandı.

Öncelikle adına Lamarckçılık denen, Darwin’in evrim teorisinin tamamen zemini oluşturan, nesilden nesile çok küçük değişikliklere dayalı bir evrim olamayacağı Gregor Mendel’in Genetik teorisi sayesinde kanıtlandı, Darwin’in evrim teorisi çürütüldü.

Ardından Mikrobiyoloji biliminin kurucusu Lois Pasteur, hücrenin dolayısıyla canlının müthiş gelişkin bir karmaşıklık üzerine inşa edildiğini, cansızdan canlının oluşamayacağını kanıtladı, evrimi çürüttü.

Bunlar üzerine 1930’larda Darwin’in haberi bile olmadığı mutasyonların evrimsel değişiklik yapacağı savı ortaya atıldı. Kanser yapan bu DNA bozulmalarının yeni tür oluşturmadığı, sadece hilkat garibesi üretip laboratuvarda öldürdüğü kanıtlandı.

Hücre üzerine bilgi arttıkça bırakınız dev DNA çift sarmalı veya onun tekli benzerini, yaşamın temeli bir protein molekülünün bile rastlantısal oluşamayacağı ispatlandı.

Ama en önemlisi Darwin’in de teorisini yıkacağını söylediği fosil kayıtlarıoldu.

Evrim olsaydı her bir tam canlı için yüz tane tam gelişmemiş ara geçit formu yarım canlı olması gerekirdi. Mesela sıçandan yarasaya gidene kadar arada kanadı tam oluşmamış sayısız ara tür olması gerekirdi. Bunların da birbirine çok benzer, geçiş dizisi içinde olması lazım gelirdi.

Oysa ne taşlaşmış ne de amber içinde fosillerde hiçbir ara geçiş formu 200 senedir bulunmadı. Darwin’in kendi ifadesiyle, teorisi fosiller sayesinde yanlışlandı.

Kısaca, bir teoriyi ortaya atanın bunu çok net ve herkesin uzlaşacağı bir yolla kanıtlaması gerekirken, bunun tam tersi, yani teorinin doğru olmadığı kanıtlandı.

Ama Caner Taslaman tarzı bilimi, propaganda kitap ve mecmualarından öğrenenler için Evrim kanıtlanmış bir teori.

Çünkü onlar çoğunluğun kuru gürültüsüne tâbîler. İddia ettiklerinin aksine, Allah’a, Kuran’a, doğa kanunlarına ve akla değil.

Hele bilimsel yönteme hiç değil.

Bize bilimsellik taslamasınlar.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.