islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5150
EURO
34,8570
ALTIN
2.428,38
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

BM başkanı: Kıbrıs’ta anlaşma görüşmeleri için yeterli ortak zemin yok

Birleşmiş Milletler, barış müzakerelerindeki dört yıllık çıkmazı kırmaya çalışan üç günlük bir zirvenin ardından, savaşla bölünmüş Kıbrıs konusunda müzakereleri sürdürmek için yeterli ortak zemin olmadığını vurguluyor.

BM başkanı: Kıbrıs’ta anlaşma görüşmeleri için yeterli ortak zemin yok

Birleşmiş Milletler, barış müzakerelerindeki dört yıllık çıkmazı kırmaya çalışan üç günlük bir zirvenin ardından, savaşla bölünmüş Kıbrıs konusunda müzakereleri sürdürmek için yeterli ortak zemin olmadığını vurguluyor. 

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler, barış müzakerelerindeki dört yıllık çıkmazı kırmaya çalışan üç günlük bir zirvenin ardından, savaşla bölünmüş Kıbrıs konusunda müzakereleri sürdürmek için yeterli ortak zemin olmadığını vurguluyor. Diplomatlar, Doğu Akdeniz’de istikrarı bozan rakip Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında onlarca yıldır devam eden çatışmayı sona erdirmek için ilerleme kaydetmeye çalışıyorlardı. Çatışma, NATO müttefikleri Yunanistan ile Türkiye arasındaki temel gerilim kaynağı. Gerçek şu ki, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, çabalarımızın sonunda, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin resmi müzakerelerin yeniden başlamasına izin verecek yeterli ortak zemin bulamadığımızdan.

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2019/11/bf895f0b7a454c91a5e0bfa80730e8fd_7.jpeg?w=770&resize=770%2C770

Birleşmiş Milletler’in muhtemelen iki veya üç ay içinde yeni bir girişimde bulunacağını ifade etti. Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar, devleti tanınmadan Kıbrıs konusunda resmi görüşmeler yapmanın bir anlamı olmadığını ve heyetinin Çarşamba günü yaptığı iki devletli öneriden geri dönmeyeceğini vurguladı. Kıbrıs Rum lideri Nicos Anastasiades, Türkiye’nin iki devletli çözüm önerilerinin adadaki BM kararlarının açık bir ihlali olduğunu ve asla kabul edilmeyeceğini belirtti. Hükümeti, hem uluslararası hem de Avrupa Birliği’nde tüm adayı nominal olarak temsil ediyor. 

BM Avrupa genel merkezinde yapılan zirveye, adanın bağımsızlık anlaşması kapsamında garantör güçler olan İngiltere, Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanları katıldı. Kıbrıs, 1974’te güney Kıbrıslı Rum ile kuzey Kıbrıslı Türk arasında bölündü. Federal bir şemsiye altında yeniden birleşme üzerine BM kararlarında çağrıldığı üzere önceki görüşmeler başarısız oldu. Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliği, federasyon temelli bir anlaşmayla ilgili daha fazla tartışmayı zaman kaybı olarak reddetti, çünkü bu modelle ilgili neredeyse elli yıldır yapılan müzakereler hiçbir yere varmadı. Yunanistan, iki devletli önerinin ülkenin bölünmesini meşrulaştıracağını söylüyor. Kıbrıs Rum yönetimi uluslararası alanda Kıbrıs hükümeti olarak tanınırken, bir Türk askeri işgali sonrasında kurulan Kıbrıslı Türk enklavı yalnızca Ankara tarafından tanınır. Bu işgal, adayı Yunanistan’a katılmaya çalışan bir darbenin ardından geldi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.