
BM: İSVİÇRE’DE FİLİSTİN YANLISI ÖĞRENCİLERE VERİLEN CEZALAR KABUL EDİLEMEZ
Birleşmiş Milletler’e bağlı insan hakları uzmanları, İsviçre’de Filistin yanlısı barışçıl protestolara katılan üniversite öğrencilerine verilen cezaların ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkını ihlal ettiğini belirterek sert tepki gösterdi.
BARIŞÇIL PROTESTOYA CEZA TEPKİ ÇEKTİ
BM uzmanları, İsviçre’nin başkenti Bern’de İsviçre tarafından finanse edilen bir üniversitede düzenlenen Filistin yanlısı protestolara katılan öğrencilerin “başkasının malına zarar vermek” suçlamasıyla mahkûm edilmesini eleştirdi. Yapılan açıklamada, öğrencilerin üniversitenin İsrail üniversiteleriyle yürüttüğü akademik iş birliklerini protesto ettiği hatırlatıldı.
Uzmanlar, barışçıl öğrenci eylemlerinin suç kapsamına alınamayacağını vurgulayarak, “Kampüs içinde ve dışında gerçekleştirilen barışçıl öğrenci etkinlikleri, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkının ayrılmaz bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.
AĞIR PARA CEZALARI VE SİCİL KAYDI
Şu ana kadar 5 öğrenciye “başkasının malına zarar vermek” suçlamasıyla 2 bin 700 İsviçre Frangı ertelemeli para cezası, 2 bin İsviçre Frangı hukuki masraf ve sicil kaydı cezası verildi. BM uzmanları, bu sicil kayıtlarının öğrencilerin gelecekteki iş başvurularında ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
10 öğrencinin karara itiraz ettiği ve sürecin devam ettiği, 2 öğrencinin ise beraat ettiği bildirildi.
BM’DEN İSVİÇRE’YE RESMİ YAZI
BM insan hakları uzmanları, konuya ilişkin olarak İsviçre hükümetine ve ilgili üniversite yönetimine resmi yazı gönderdiklerini açıkladı. Açıklamada, barışçıl protestoların cezalandırılmasının demokratik toplum ilkeleriyle bağdaşmadığı vurgulandı.
ZÜRİH’TEKİ EYLEM DE HATIRLATILDI
Mayıs 2024’te yaklaşık 70 öğrenci, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla İsviçre’nin Zürih kentindeki ETH Üniversitesi’nde barışçıl bir oturma eylemi düzenlemiş, eylem polis tarafından dağıtılmıştı. BM uzmanları, bu tür müdahalelerin üniversitelerin ifade özgürlüğü alanı olmaktan uzaklaştırılmasına yol açtığı uyarısında bulundu.
HABER YORUM
Filistin lehine gösteri yapan öğrencilere verilen cezaların sebeplerine bakar mısınız?
Filistin lehine gösteri yapan öğrencilere verilen cezaların gerekçesine bakıyoruz: “Başkasının malına zarar vermek.”
Oysa on yıllardır Filistinlilerin ve Gazzelilerin canına, malına, evine, ırzına ve namusuna musallat olan İsrail’i protesto etmekten başka bir şey yapmadı bu gençler.
Zulme sessiz kalanlar, zulme itiraz edenleri cezalandırıyor.
Yazıklar olsun!
Daha da ibretlik olan şu ki; Filistin ve Gazze’de yaşanan katliamlar karşısında sesi cılız çıkan, yaptırım uygulamaktan aciz kalan Birleşmiş Milletler bile, bu gençlere verilen cezaları ağır ve orantısız buluyor.
Demek ki sorun “hukuk” değil, sorun kimin mazlum, kimin güçlü olduğuyla ilgili.
Bu tablo, bugün dünyada adaletin değil; gücün, çıkarın ve ikiyüzlülüğün hüküm sürdüğünün açık bir göstergesidir.
İSLAMİ HABER “MİRAT”