BM Rusya Baskısıyla İdlib Yardımını Kıstı

Mirat Haber Ajansı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’ye sınır ötesi yardımı yenilemek amacıyla oy verirken ancak Rusya’nın yoğun kulisleri etkisiyle, 2014’ten bu yana savaşın yıktığı ülkede milyonlarca kişiye yardım eden program konusunda geri adım attı. Suriye yardımı daha önce bir yıllık olarak uzatılırken bu kez sadece altı ay uzatıldı ve teslimatlar Suriye’nin Türkiye sınırındaki dört noktadan değil sadece iki noktadan yapılacak.

Batı ülkelerinin Aralık ayının sonundan bu yana bir dizi taviz vermesinin sonucunda, yardımı devam ettiren daraltılmış karar lehine 11 oy çıkarken konsey daimi üyeleri Rusya, Çin, ABD ve İngiltere’den dört çekimser oy geldi. Birleşmiş Milletler sisteminde daimi beş ülkeden biri bile veto ederse çoğunluk kararları geçersz kalıyor.

Mevcut görev süresi Cuma günü sona erecekti. Belçika ve Fransa yardımın azaltılmasından dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getirdiler. Belçika Büyükelçisi Marc Pecsteen de Buytswerve, on bir milyon Suriyeli’nin insani yardıma ihtiyacı olduğunu ifade etti. Fransa ve Belçika bu söylemlerine rağmen Türkiye’nin 20 milyar dolarlık katkısına ve Suriye’deki barış girişimlerine destek vermiyorlar.

ABD büyükelçisi Kelly Craft “Suriyeliler bu kararla ölecekler” dedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın kilit destekçisi Rusya ise sınır ötesi yardım gönderilerinin uluslararası boyutta yetkilendirmesini “egemenliğin ihlali” olarak nitelendiriyor.

Diplomatlar, Rusya’nın Şam’ın bir yıl önce Suriye içindeki toprakların kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdiğinin kabul edilmesi gerektiğini ve Moskova’nın batı ülkelerine karşı “güçlü bir konumda” olduğunu vurguladılar. Batı tarafından Rusya’ya verilen tavizler programı hala ayakta tutuyor ancak hacmi küçülüyor. Yardım, son haftalarda çatışma ve bombardımanların arttığı kuzey İdlib bölgesinde yaşayan yaklaşık üç milyon Suriyeli için hayati önem taşıyor. Karar, sınır ötesi yardımı sadece 10 Temmuz’a kadar uzatıyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Bilgi

Vaktı Mekatıl Ne Demek?

Vaktı Mekatıl terimi, Arapça kökenlidir ve "hesaplaşma zamanı" veya "belirlenmiş zaman" anlamlarına gelmektedir. Özellikle tasavvuf…

4 saat ago
  • Gündem

İsrail Kahpeliğe Doymuyor. Yardım Tırları Talan Edildi

İsrail Kahpeliğe Doymuyor. Yardım Tırları Talan Edildi İsrail'in İnsafsızlığına Son Yok: Filistin'e Yardım Tırlarını Durdurup…

8 saat ago
  • Gündem

Anneler Gününde Filistinli Annenin Feryadı Yürekleri Dağladı

Anneler Gününde Filistinli Annenin Feryadı Yürekleri Dağladı   İsrail'in 218 Gündür Sürdürdüğü Katliamların İzleri: Masum…

9 saat ago
  • Gündem

ABD’li Müze Müdürü Kaçakçılık Operasyonunda Gözaltına Alındı

ABD'li Müze Müdürü Kaçakçılık Operasyonunda Gözaltına Alındı ABD'li Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Lorenzo…

10 saat ago
  • Gündem

İnsanlık Tarihinin En Acı Sorusu: “Nereye Gitsin Bu İnsanlar?”

İnsanlık Tarihinin En Acı Sorusu: "Nereye Gitsin Bu İnsanlar?" Bir gecede İsrail'in 100'den fazla hava…

12 saat ago
  • Gündem

OSMAN MÜFTÜOĞLU HOCA YİNE DÖKTÜRMÜŞ DE AMASI VAR

OSMAN MÜFTÜOĞLU HOCA YİNE DÖKTÜRMÜŞ DE AMASI VAR Türkiye’de halkın büyük çoğunluğu Müslümandır. Ama onların…

13 saat ago