islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

BM Rusya Baskısıyla İdlib Yardımını Kıstı

BM Rusya Baskısıyla İdlib Yardımını Kıstı

Mirat Haber Ajansı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’ye sınır ötesi yardımı yenilemek amacıyla oy verirken ancak Rusya’nın yoğun kulisleri etkisiyle, 2014’ten bu yana savaşın yıktığı ülkede milyonlarca kişiye yardım eden program konusunda geri adım attı. Suriye yardımı daha önce bir yıllık olarak uzatılırken bu kez sadece altı ay uzatıldı ve teslimatlar Suriye’nin Türkiye sınırındaki dört noktadan değil sadece iki noktadan yapılacak.

Batı ülkelerinin Aralık ayının sonundan bu yana bir dizi taviz vermesinin sonucunda, yardımı devam ettiren daraltılmış karar lehine 11 oy çıkarken konsey daimi üyeleri Rusya, Çin, ABD ve İngiltere’den dört çekimser oy geldi. Birleşmiş Milletler sisteminde daimi beş ülkeden biri bile veto ederse çoğunluk kararları geçersz kalıyor.

Mevcut görev süresi Cuma günü sona erecekti. Belçika ve Fransa yardımın azaltılmasından dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getirdiler. Belçika Büyükelçisi Marc Pecsteen de Buytswerve, on bir milyon Suriyeli’nin insani yardıma ihtiyacı olduğunu ifade etti. Fransa ve Belçika bu söylemlerine rağmen Türkiye’nin 20 milyar dolarlık katkısına ve Suriye’deki barış girişimlerine destek vermiyorlar.

ABD büyükelçisi Kelly Craft “Suriyeliler bu kararla ölecekler” dedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın kilit destekçisi Rusya ise sınır ötesi yardım gönderilerinin uluslararası boyutta yetkilendirmesini “egemenliğin ihlali” olarak nitelendiriyor.

Diplomatlar, Rusya’nın Şam’ın bir yıl önce Suriye içindeki toprakların kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdiğinin kabul edilmesi gerektiğini ve Moskova’nın batı ülkelerine karşı “güçlü bir konumda” olduğunu vurguladılar. Batı tarafından Rusya’ya verilen tavizler programı hala ayakta tutuyor ancak hacmi küçülüyor. Yardım, son haftalarda çatışma ve bombardımanların arttığı kuzey İdlib bölgesinde yaşayan yaklaşık üç milyon Suriyeli için hayati önem taşıyor. Karar, sınır ötesi yardımı sadece 10 Temmuz’a kadar uzatıyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.