islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5270
EURO
34,9310
ALTIN
2.432,08
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

BOŞANAN KADIN BOŞANMA TAZNİNATI ALABİLİR Mİ?

BOŞANAN KADIN BOŞANMA TAZNİNATI ALABİLİR Mİ?
3 Ocak 2023 14:04
A+
A-

Şahsen Ali Rıza Demircan olarak bütün amacım güncel olaylardan hareketle İslam Dini’ni öğrenip öğretmektir.

Bunun içi her sabah Hürriyet’e de bakarım. Bu sabah anılan gazeteye baktığımda, Halis Toprağının ölümünün yedinci yılında anıldığı haberini okudum.

Allah rahmet eylesin Halis Toprak’ı yakından tanımam. İlk eşinde yüklü bir boşanma tazminat ödeyerek ayrılışında basında genişçe yer almıştı.

O zamanlar düşünmüştüm. İslam Dini’nde  erkeğin kadını boşamak hakkı olduğuna göre yaşlılık döneminde bir kusuru olmaksızın boşanan kadının maddi durumu ne olacaktı?

İslam hukuku eserlerinde yaklaşık üç ay süren boşanma iddeti süresince nafaka alan kadının başkaca hiçbir hakkı yoktur.

Örneğin elli yaşlarında boşanan ve kendisine bakacak çocukları da olmayan bir kadın muhtemelen yeni bir evlilik yaparak nafakasını sağlayamayacağına göre ona boşanma tazminatı verilmemesi büyük bir haksızlık olmayacak mıydı?

Allah’ın hayatı düzeni olan İslam ve onun omurgasını oluşturan Kur’ân buna nasıl onay verebilirdi?

Konuyu araştırdım.

Geleneksel İslam Fıkhı/hukukunda boşanan kadının alacağı her hangi bir nafaka/geçimlik yoktur. Oysaki bazı Kur’ân müfessirlerince de işaret edildiği üzere Kur’ân hukukunda Bakara sûresinin 241. âyetine göre kadın bir defa olmak üzere Marûf ölçüde ve gereğinde yargı kararıyla nafaka da diyebileceğimiz geçimlik maddi bir yardım alır.

İslami iman ve yaşam ölçülerine bağlı müminlere/yöneticilere emredilen bu görevle ilgili olarak Allah’ın Kitabı Kur’ân’ın Bakara suresinin  241. ayetinde şöyle buyrulmaktadır:

Boşanmış kadınlara da Marûf ölçüler içinde hakları olarak bir geçimlik (META’) verilmelidir. Bu geçimlik verme, İslamî iman ve yaşam ölçülerine bağlı Müttekî kocalar/yöneticiler için kesin bir görevdir. “

Marûf, adaleti ve erdemleri içeren evrensel nitelikli ölçüdür. Geçimlik olarak bu yardım ortak akla, toplumun ve kocanın ekonomik düzeyine göre boşanan eşler tarafından, onların ihtilafı halinde ise hakim kararıyla belirlenir.

Kocanın ödeyememesi durumunda ise boşanma nafakasını İslamî Devlet üstlenir.

Bir asırlık laik düzenimizde maalesef boşanma ve nafaka düzeni adaletli bir yapıya kavuşturulamamıştır. Kavuşturulamaz da.

Bu konuyu araştırıp öğrenmeme vesile olan Halis Toprak’ı ben de rahmetle anıyorum.

Anahtar Kelimeler: Halis Toprak, İslam, Boşanma, Boşanma Tazminatı

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.