Gündem

BOŞANAN KADIN BOŞANMA TAZNİNATI ALABİLİR Mİ?

Şahsen Ali Rıza Demircan olarak bütün amacım güncel olaylardan hareketle İslam Dini’ni öğrenip öğretmektir.

Bunun içi her sabah Hürriyet’e de bakarım. Bu sabah anılan gazeteye baktığımda, Halis Toprağının ölümünün yedinci yılında anıldığı haberini okudum.

Allah rahmet eylesin Halis Toprak’ı yakından tanımam. İlk eşinde yüklü bir boşanma tazminat ödeyerek ayrılışında basında genişçe yer almıştı.

O zamanlar düşünmüştüm. İslam Dini’nde  erkeğin kadını boşamak hakkı olduğuna göre yaşlılık döneminde bir kusuru olmaksızın boşanan kadının maddi durumu ne olacaktı?

İslam hukuku eserlerinde yaklaşık üç ay süren boşanma iddeti süresince nafaka alan kadının başkaca hiçbir hakkı yoktur.

Örneğin elli yaşlarında boşanan ve kendisine bakacak çocukları da olmayan bir kadın muhtemelen yeni bir evlilik yaparak nafakasını sağlayamayacağına göre ona boşanma tazminatı verilmemesi büyük bir haksızlık olmayacak mıydı?

Allah’ın hayatı düzeni olan İslam ve onun omurgasını oluşturan Kur’ân buna nasıl onay verebilirdi?

Konuyu araştırdım.

Geleneksel İslam Fıkhı/hukukunda boşanan kadının alacağı her hangi bir nafaka/geçimlik yoktur. Oysaki bazı Kur’ân müfessirlerince de işaret edildiği üzere Kur’ân hukukunda Bakara sûresinin 241. âyetine göre kadın bir defa olmak üzere Marûf ölçüde ve gereğinde yargı kararıyla nafaka da diyebileceğimiz geçimlik maddi bir yardım alır.

İslami iman ve yaşam ölçülerine bağlı müminlere/yöneticilere emredilen bu görevle ilgili olarak Allah’ın Kitabı Kur’ân’ın Bakara suresinin  241. ayetinde şöyle buyrulmaktadır:

Boşanmış kadınlara da Marûf ölçüler içinde hakları olarak bir geçimlik (META’) verilmelidir. Bu geçimlik verme, İslamî iman ve yaşam ölçülerine bağlı Müttekî kocalar/yöneticiler için kesin bir görevdir. “

Marûf, adaleti ve erdemleri içeren evrensel nitelikli ölçüdür. Geçimlik olarak bu yardım ortak akla, toplumun ve kocanın ekonomik düzeyine göre boşanan eşler tarafından, onların ihtilafı halinde ise hakim kararıyla belirlenir.

Kocanın ödeyememesi durumunda ise boşanma nafakasını İslamî Devlet üstlenir.

Bir asırlık laik düzenimizde maalesef boşanma ve nafaka düzeni adaletli bir yapıya kavuşturulamamıştır. Kavuşturulamaz da.

Bu konuyu araştırıp öğrenmeme vesile olan Halis Toprak’ı ben de rahmetle anıyorum.

Anahtar Kelimeler: Halis Toprak, İslam, Boşanma, Boşanma Tazminatı

Recent Posts

  • Gündem

Yaşar Gören:Hilafetin Kaldırılması da Cumhuriyetin İlanı Da Yasadışıdır..

Yaşar Gören: Hilafetin Kaldırılması da Cumhuriyetin İlanı Da Yasadışıdır "Yaşar Gören'den Çarpıcı Açıklama: Hilafetin Kaldırılması…

2 saat ago
  • Gündem

Biden’ın İsrail’e Silah Gönderme Politikasında Değişim Sinyali

Biden'ın İsrail'e Silah Gönderme Politikasında Değişim Sinyali ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Refah'a yönelik geniş…

4 saat ago
  • Gündem

İstanbul Havalimanı’nda İsrailli iki yolcuda 73 Kilo Altın Yakalandı

İstanbul Havalimanı'nda İsrailli iki yolcuda 73 Kilo Altın Yakalandı "Dubai'den İstanbul'a Bebek Arabasında Kaçak Altın…

5 saat ago
  • Gündem

İNSANA İNSANDAN BAŞKA ZARAR VERECEK VARLIK YOKTUR

Yeryüzünde insana zarar vermek için harekette geçecek hiçbir varlık yoktur. Kasırgalar, hortumlar, seller, depremler bunlar…

7 saat ago
  • Gündem

Hamas Lideri Heniye Namazda Okuduğu Ayetler ile İsrail’e Ne Mesaj Verdi?

Hamas Lideri Heniye Namazda Okuduğu Ayetler ile İsrail'e Ne Mesaj Verdi? Hamas lideri İsmail Heniye’nin,…

7 saat ago
  • Gündem

BÜLENT ERSOY’A RAHMET’LE BAKMANIN BEREKETİ

Muhterem Ali Rıza Demircan Hocam “Bülent Ersoy’a İslam’ın Rahmet Penceresinden Bakmak” başlıklı yazınız bana Kanal…

8 saat ago