islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2492
EURO
34,6845
ALTIN
2.397,66
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Bosnalı Yetkililer Rusya’nın NATO İşbirliği Konusundaki ‘Çarpık Tehdidini’ Reddediyor

Bosnalı Yetkililer Rusya’nın NATO İşbirliği Konusundaki ‘Çarpık Tehdidini’ Reddediyor
24 Mart 2021 16:19
A+
A-

Bosnalı yetkililerin, Rusya’nın son tehdidine karşı, verdikleri tepki gecikmedi. Bosna-Hersek de bunun kesinlikle kabul edilemez olduğunu, bunun, Rusya’nın NATO’nun Avrupa’da genişlemesini durdurmak için oynadığı jeopolitik bir oyun olduğunu belirtti.

Mirat Haber Ajansı

Bosna-Hersek’teki yetkililer, 19 Mart’ta Rusya’nın bu hafta NATO ve Bosna’nın pratik bir yakınlaşma sağlaması halinde, tepki verme tehdidine meydan okurcasına yanıt verdiler. Transatlantik askeri ittifak, etki alanlarını korumakla ilgilenen üçüncü şahısların kabul edilemez müdahalesine karşı uyarıda bulundu. Balkan devletinin NATO ile işbirliğini ilerletme amaçlı reform çabalarını sürdürdüğü bu hafta Moskova’nın Saraybosna büyükelçiliğinden bir tehdit gelmişti. Bosna’nın üçlü cumhurbaşkanlığının Hırvat üyesi Željko Komšić, Moskova’yı Bosna’nın kaderi üzerine siyasi bir tiyatro oyununda çarpık bir tehdit yapmakla suçladı. Komšić, çarpık tehditlerle dolu siyasi konuşmanın NATO üyeleri ve Bosna-Hersek için kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bunu, Rusya’nın NATO’nun Avrupa’da genişlemesini durdurmak için oynadığı jeopolitik bir oyun olarak nitelendirdi. Boşnak Müslümanlar arasındaki ana parti olan Boşnak Demokratik Hareket Partisi, de Rusya’nın açıklamasını Bosna’nın işlerine uygunsuz bir müdahale olayı olarak nitelendirdi.

Rusya Büyükelçiliği 18 Mart’ta yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek ve NATO’nun pratik yakınlaşması durumunda ülkemizin bu düşmanca eyleme tepki vermesi gerekeceğini açıkladı. Bosna hükümetinin bir yürütme kolu olan Bakanlar Konseyi geçtiğimiz ay NATO ile ulusal bir İşbirliği Komisyonu oluşturulmasını emretti. Bu ay kurulan komisyon, Bosna’nın NATO ve ulusal reform planına ilişkin vaatlerinden doğan çabalara öncelik vermekle görevlendirildi. Bosna, Kosova ve Sırbistan, NATO’da olmayan tek eski Yugoslav cumhuriyetleri olarak biliniyor. NATO sözcüsü Oana Lungescu, her ülkenin kendi güvenlik düzenlemelerini seçme ve egemen hakkına sahip olduğunu vurguladı. Hiçbir üçüncü tarafın böyle bir sürece müdahale etme veya veto etme hakkı olmadığı ve bu konudaki herhangi bir tehdidin kabul edilemez olduğunu da sözlerine ekledi. NATO üyeliğine ulusal destek yüksek, ancak ülkenin Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu kesiminde ciddi bir muhalefet var. NATO’nun Bosna Üyelik Eylem Planı’nın (MAP) ilk şartlarından biri, Sırpçık Cumhuriyeti tarafı dahilinde olanlar da dahil olmak üzere tüm askeri üslerin kayıtlarının merkezi hükümetin makamına devredilmesi. Bosna Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç, Rusya’nın Bosna’nın karar alma sürecine ilişkin görüşlerinde endişe verici bir değişikliğe işaret etti. Şimdiye kadar Rusya Federasyonu’nun resmi tutumunun, NATO yolunda Bosna-Hersek kurumlarının bağımsız kararlarına saygı duyacağını ifade etti. Ancak Turkoviç, şu anda Rus makamlarının Bosna-Hersek’in egemenliğini uluslararası hukuka aykırı olarak sınırlama niyetinde olduklarını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.