islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

Bu Yıl Tunus Açıklarında 900’den Fazla Kişi Boğularak Hayatını Kaybetti

Bu Yıl Tunus Açıklarında 900’den Fazla Kişi Boğularak Hayatını Kaybetti
16 Ağustos 2023 09:00
A+
A-

Ülkenin İçişleri Bakanı Kamel Feki’ye göre, bu yıl 1 Ocak ile 20 Temmuz tarihleri arasında Tunus kıyılarında en az 901 boğulmuş mülteci ve göçmenin cesedi bulunmuştur.

Feki’nin Çarşamba günü açıkladığı rakamlar, ülke kıyılarında görülmemiş sayıda kurbana işaret etmektedir.

Feki meclise yaptığı açıklamada, bulunan cesetler arasında 36 Tunuslu ve 267 yabancının tespit edildiğini, geri kalanların kimliklerinin ise tespit edilemediğini söylemiştir.

Ülke, bu yıl rekor bir göç dalgasıyla karşı karşıyadır. Mülteci ve göçmenlerle dolu tekneler Tunus kıyısından İtalyan kıyı şeridine ulaşmaya çalışırken çoğunlukla batmaktadır.

Tunus, Avrupa’da daha iyi bir yaşam umuduyla yoksulluktan ve çatışmalardan kaçan insanlar için bölgenin ana hareket noktası olarak Libya’nın yerini almıştır.

Göçmenleri taşıyan teknelerin çoğu güneydeki Sfax kentinin kıyılarından kalkmaktadır.

Son aylarda binlerce belgesiz mülteci ve göçmen, insan kaçakçıları tarafından işletilen teknelerle Avrupa’ya gitmek amacıyla kıyı kenti Sfax’a akın etmektedir.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, Orta Akdeniz, 2014’ten bu yana 20.000’den fazla cana mal olan dünyanın en tehlikeli göç yolu haline gelmiştir.

Bu ayın başlarında, İtalyan içişleri bakanlığı, yılın başından bu yana İtalya kıyılarına tekneyle gelen 75.000’den fazla mülteci ve göçmen sayarken, bu sayı geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 31.900 kadardı.

Temmuz ayında Avrupa Birliği ve Tunus, insan kaçakçılarıyla mücadeleyi ve deniz sınırlarını sıkılaştırmayı içeren bir “stratejik ortaklık” anlaşması imzalamıştır.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saeid’in hükümeti, bu anlaşmadan sonra ülkedeki mültecilere ve göçmenlere karşı sert önlemler almıştır. Şubat ayında, eleştirmenlerin ırkçı olarak nitelendirdiği söylemleriyle tartışma yaratmıştır.

Tunuslu bir adamın yerel halk ile Sahra altı Siyahi Afrikalılar arasındaki bir tartışmada öldürülmesinin ardından alevlenen ırkçı gerilim sonrasında 3 Temmuz’da yüzlerce mülteci ve göçmen, Sfax’tan kaçmak zorunda kalmıştır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, bu ay 1.200 kadar Siyahi Sahra-altı Afrikalı, “Tunus güvenlik güçleri tarafından sınır dışı edilmiş veya zorla Libya ve Cezayir sınır bölgelerine nakledilmiştir”.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/7/27/more-than-900-people-drowned-off-tunisia-in-six-months-interior-minister

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.