islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5968
EURO
34,8683
ALTIN
2.494,71
BIST
9.593,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Çalışana SGK Desteği 1876 TL’ye Kadar Verilebiliyor

Çalışana SGK Desteği 1876 TL’ye Kadar Verilebiliyor
18 Ocak 2022 11:23
A+
A-

İşverenin yükünü hafifleten Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödenen sigorta primlerinden yapılan 5 puanlık indirimde yeni döneme geçildi. Buna göre İşçi başına 5 puanlık destek 250-1876 lira arasında değişiyor. İşçinin primini yatırmayan teşvikleri alamayacak. İşverenin Türkiye genelindeki borcuna bakılacak. İşyerinin birinde borç çıkması durumunda diğeri de prim indirimi alamayacak. Gerçek kişilere Bağ-Kur prim sorgulaması yapılmayacak.

İşverenin yükünü hafifleten Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen sigorta primlerinden yapılan 5 puanlık indirimde yeni dönem başladı. Prime esas kazanç brüt asgari ücret (5004 lira) ile bunun 7.5 katı (37 bin 530) arasında bulunuyor.

Buna göre 5 puanlık prim indirimi bu sene işçi başına 250 lira ile 1876 lira arasında değişecek. Ocak dönemine ait prim ve hizmet beyannamesinden itibaren (28 Şubat’adek verilecek) geçerli olmak üzere işverenin Türkiye genelindeki işyerleri dikkate alınarak borç sorgusunda bulunulacak.

İşyerlerinin birinde prim borcu çıkması halinde borcu olmayan işyerleri de 5 puanlık indirim kapsamına giremeyecek.

BORÇ SORGULAMASI YAPILACAK

Sigorta primlerinde 5 puanlık indirim noktasında yapılan değişiklikler bu sene uygulamaya giriyor.

Mevcut uygulamada işyeri bazında yapılan prim borcu incelemesi işverenin Türkiye genelindeki tüm işyerlerinde gerçekleştirilecek. SSK’lı olarak çalışanların prime esas kazancı üzerinden yüzde 14 oranında işçi, yüzde 20.5 oranında işveren payı olmak üzere yüzde 34.5 prim alınıyor. Primini düzenli ödeyen işverenlere destek amacıyla 5 puanlık prim indirimi uygulanıyor.

Birden fazla işyeri bulunan işveren bir şirketinde borcu olsa dahi borcu olmayan diğer şirketinde indirim uygulanıyordu. Ocak ayından sonra işyeri bazında değil Türkiye genelindeki tüm işyerleri dikkate alınarak sorgulama yapılacak.

20 LİRA VE ÜZERİ BORÇLAR İÇİN KOD ALINAMAYACAK

İşyerinden birinde 20 lira ve üzeri borcu bulunan hiçbir işyeri için 5510 kodunu (muhtasar ve prim hizmet beyannamesi) seçemeyeceği için prim indirimi alamayacak. Beş puanlık prim indirimi çalışanın brüt ücretine uygulanıyor. Kurum’a olan borçlarını ödeyen, yapılandıran, taksitlerini düzenli ödeyenler ise prim indirimi haklarını koruyacak

ALT İŞVERENLİKTE DE PRİM BORCU OLMAMASI GEREKİYOR

Sorgulama şirketlerin vergi kimlik numarası, gerçek kişi işverenlerin ise de numarası ile yapılacak. Gerçek kişide Bağ-Kur kapsamındaki prim borçları sorgulama konusu edilmeyecek. Alt işverenlikte de prim borcunun olmaması gerekiyor. Beş puanlık prim indirimi alan 51 ilde 6 puanlık prim indirimi de uygulanıyor.

Borcu olanlar ise bu indirim ve diğer teşviklerden de yararlanamayacak.

Yasal ödeme süresi aşılan prim, idari para cezası ile bunlarla ilgili gecikme cezasının olup olmadığının tespiti senasında işverenin SGK’ya kendi adına tescil ettiği bütün işyerlerinde yasal ödeme süresi geçen prim borçları sorgulanacak.

Aynı zamanda, gerçekte o işyerinde çalışmayan birini sahte sigortalı göstererek sigortasız çalıştıran işverenler 5 puanlık indirim hakkından faydalanamaz.

Türkiye geneli borç durumu sorgulama işlemi SGK Online İş Yeri Bildirge Ekranı vasıtası ile “e Borcu Yoktur Aktivasyonu” seçeneği üzerinden yapılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.