islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3266
EURO
35,0730
ALTIN
2.302,01
BIST
9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çatışmaların Ardından Sudan Limanında Güvenlik

Çatışmaların Ardından Sudan Limanında Güvenlik

Mirat Haber Ajansı

Bir üsredir çatışmaların ve ardı ardına felaketlerin yaşandığı cunta idaresi altındaki Doğu Afrika Arap ülkesi Sudan, sorunlu Kızıldeniz eyaletinde güvenliği yoğunlaştırdı ve aşiret çatışmalarında 32 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Sudan’ın ana deniz kapısı olan eyalet başkenti Port Sudan’da sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ülke, eski cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesinin ardından kararlaştırılan üç yıllık geçiş dönemine dbir yıl geride kaldı ancak Sudan, çeşitli bölgelerde artan güvensizlik ve bir pandemi sırasında derin bir ekonomik kriz de dahil olmak üzere çok sayıda zorlukla karşı karşıya. Öte yandan da demokrasiye geçiş yönünde bir emare görünmüyor.

Güvenlik güçleri son zamanlarda meydana gelen şiddet olaylarında 85 kişiyi tutuklarken 98 kişi de çatışmalarda yaralandı. Yaralılar arasında güvenlik gücü üyeleri de vardı. İçişleri bakanlığı bu gelişmelerin ardından Port Sudan’da sokağa çıkma yasağı koyduğunu söyledi. Yerel medyada çıkan haberler ve sosyal medyadaki aktivistler, çatışma geçmişi olan hasım Beni Amer ve Nuba kabileleri arasında çatışmaların çıkmasını neden gösterdi. Geçen Eylül ayında, iki kabilenin temsilcileri ölümcül çatışmaların ardından bir uzlaşma anlaşması imzalamıştı. Aşiret şiddeti, Sudan yetkilileri, bu tip olayların 2022’de öngörülen seçimleri götürmek üzere ülkeyi istikrara kavuşturma çabalarına önemli bir engel oluşturduğunu iddia ediyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.