
Gazeteci Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmeyle ÇAYKUR’un peş peşe yaptığı kuru çay zamlarını gündeme taşıdı. Tayyar, devletin enflasyonla mücadele hedefini dile getirdiği bir dönemde kamuya ait bir kurumun kısa aralıklarla yüksek oranlı zam yapmasının ciddi bir çelişki oluşturduğunu belirterek, “Devlet bunu yaparsa özel sektöre söyleyecek sözü olur mu?” sorusunu yöneltti.

ÇAYKUR, kuru çay fiyatlarına bugünden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında yeni zam yaptı. Böylece son aylarda çaya yapılan zamlar dikkat çekici seviyeye ulaştı.
Daha önce 8 Nisan’da yüzde 10, 22 Mayıs’ta ise yüzde 25 oranında zam uygulanmıştı. Son zamla birlikte yaklaşık üç buçuk aylık süreçte kuru çay fiyatlarındaki kümülatif artış yüzde 45,5 seviyesine ulaştı.
Türkiye’de yıllık enflasyonun yaklaşık yüzde 32 seviyesinde seyrettiği bir dönemde, temel tüketim ürünlerinden biri olan çaydaki bu artış kamuoyunda tartışma konusu oldu.
Hükümet uzun süredir enflasyonla mücadeleyi ekonomi politikalarının merkezine yerleştiriyor. Kamu kurumları da zaman zaman fiyat istikrarını destekleyecek açıklamalar yapıyor.
Ancak ÇAYKUR’un kısa süre içinde gerçekleştirdiği yüksek oranlı zamlar, verilen bu mesajlarla örtüşmediği yönünde eleştirilere neden oldu.
Şamil Tayyar da paylaşımında, devletin yaptığı zamların piyasaya olumsuz örnek oluşturabileceğini savundu. Tayyar, “Devlet bunu yaparsa özel sektöre söyleyecek sözü olur mu? Enflasyon hedefi nasıl tutturulur?” ifadelerini kullandı.
Bu değerlendirme, kamu kurumlarının fiyat politikalarının enflasyon beklentileri üzerindeki etkisini yeniden gündeme taşıdı.
Değerlendirmelerde, yaş çay alım fiyatındaki yüksek artışın kuru çay fiyatlarına zam olarak yansıdığı görüşü de dile getiriliyor.
Bu yıl yaş çay alım fiyatındaki artış yaklaşık yüzde 40 seviyesinde gerçekleşirken, buğday ve arpa alım fiyatlarındaki artış yaklaşık yüzde 20’de kaldı.
Tarım sektöründe birçok üretici, ürünler arasındaki bu farklı fiyat politikalarını eleştirmişti. Şimdi ise yaş çaya verilen yüksek alım fiyatının tüketiciye zam olarak döndüğü yorumları yapılıyor.
Ekonomistler, üreticinin korunmasının önemli olduğunu belirtirken, maliyet artışlarının doğrudan ve kısa sürede tüketici fiyatlarına yansıtılmasının enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabileceğine dikkat çekiyor.
Ekonomide fiyatlama davranışlarını etkileyen en önemli aktörlerden biri kamu kurumları olarak görülüyor. Devletin kontrolündeki kuruluşların uyguladığı fiyat politikaları, özel sektör açısından da önemli bir referans oluşturuyor.
Bu nedenle kamu kurumlarının attığı her adım, yalnızca kendi bilançosunu değil, piyasanın genel fiyatlama eğilimini de etkiliyor.
ÇAYKUR’un peş peşe yaptığı zamlar, “Enflasyonla mücadelede önce kamunun örnek olması gerekmez mi?” sorusunu yeniden gündeme taşıdı.
Ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmeyi hedeflediği bir dönemde, kamu eliyle yapılan yüksek oranlı fiyat artışlarının hedeflerle ne ölçüde uyumlu olduğu tartışılmaya devam ediyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube
Cayi Rize ve Trabzon, yani Karadenizli uretiyor.Iktidarin elitleride Karadenizli olunca, kendi hemsehrilerine miyak gecerek enflasyon ustude bir zamla (% 45,5) , hemsehrilerine kiyak gecti.Zaten oldum olasi Akp iktidarlari hakkaniyetten yana degil, cikar, sui istimal, yandas kayirma,adsm kandirarak goruntuyu kurtarma( oportünizm) pesindedir.
Bu cep telefonu iparatörleri içinde gecerli bir durum devlet yönetimindeki oparatör fiyat artışında başı çekiyor.