islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5643
EURO
35,0187
ALTIN
2.435,57
BIST
9.760,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Cemil Ertem ve Meral Akşener’e Sorular

Cemil Ertem ve Meral Akşener’e Sorular
23 Eylül 2017 07:26
A+
A-

Ülkelerin, coğrafya, tarih, dil, din ve diğer kültür unsurları nasıl farklılık gösteriyorsa, iktisadi anlayışları da farklıdır. Siyasetin ihtiyaç duyduğu merkez anlayışı da…

Cumhurbaşkanı baş danışmanı Cemil Ertem; Milliyet’teki bir yazısında, ekonominin siyasetin temel unsuru olduğuna işaret ediyor. Haklı olarak da; “merkez partisi” söylemleriyle yola çıkmak üzere olan, yeni siyasi oluşumların acemiliğini ortaya koyuyor. Bir nevi uyarıyor. Tabi; bu yollardan bir zamanlar biz de geçtik, biz o krediyi tükettik gibi de anlaşılabilir bu… Yine de; iyi niyetli bir eleştiri olarak görüyorum.

Ekonominin, siyasetin vazgeçilmez bir unsuru olduğu kesindir. Siyasetin bu günlerine dek toplum bundan pek haberdar olamadı. Ne zaman ki; ülkenin zengin sınıfında bir revizyona gidilir oldu, durum daha net açığa çıktı. Evet; ekonomi, siyasetin esasıdır. Ya da; siyaset, ekonomi ve iktisatın güdümleyicisi, yardımcısıdır. Çünkü; siyaseti ekonomik şartlar içerisinde dizayn edersiniz. Düzenlersiniz, sürdürülebilir kılmaya çalışırsınız. En azından Batı’yı model alan Türk Siyaseti böyle bir karakter sergiledi hep.

Sayın Ertem yazısında ekonomik olarak orta sınıfın güçlendirildiğinden bahsederken; bir yandan da, köhneleşen mevcut borca dayalı iktisadi anlayışın savunulmaması gerekliliğini dile getiriyor. O halde; sayın Ertem’in alternatif bir ekonomi modeline sahip olup olmadığını öğrenmek Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomi-politik bekası açısından önemlidir.

Borçlanma üzerine kurgulanmış mevcut iktisadi yapının, Yap-İşlet-Devret yaklaşımları ile zenginleşen azınlığın devraldığı elit tabaka ve çevresinde oluşan orta sınıf potansiyeli, vaktiyle şikayetçi olunan mutlu azınlık ve çevresel çıkar gruplarının refah seviyesini aşağı yönlü çekmiştir. Böylelikle; yeni meydana gelen orta ve üst sınıf ile paralelleşen eski elit tabakanın gerileyerek birlikte oluşturduğu geniş ve güçlü bir orta sınıf algısı oluşmuştur. Bu yanılsama, ekonomi-politik duruşun amacından ziyade geçici sonucudur ve bugün artık böyle geniş bir yapı kalmamıştır.

KOBİ’lere verilen faizsiz destek kredileri, devlet tarafından, kredi kullanan kullanmayan toplumun tümünden vegi harç vs olarak tahsil edilmesi tükeniş sürecindeki orta sınıfı ayakta tutma yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Siz borcu kime verdiyseniz, verdiğiniz kimseden geri istemelisiniz. Öyle ya;  benim aldığım borcun ana para ve faizini, siz neden ödeyeceksiniz ki?  Buradaki hak karmaşası ekonomi-politiğe kurban edilmemeli, aynı zamanda da giderilmelidir.

Yap-işlet-devret modelini eleştiriyor ve Başbakanlığı döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımız karşı çıkmıştı diyorsunuz. Ancak orta sınıfın güçlendirildiğini iddia ettiğiniz konuda Sayın Erdoğan’ın başarısı olarak yorumluyorsunuz. (?)

Birkaç soru da; merkezde yeni oluşum çabalarına giren Sayın Meral Akşener’e;

Evet, Sayın Ertem haklı. Siz hangi ekonomi ve siyasi argumanla yola çıkacaksınız?

Toplum; bu, borç sarmalından nasıl kurtulacak?

Sizler parlamentoda Merkez Bankası’na vermiş olduğunuz para basma yetkisini tekrar geri alabilecek misiniz? Ya da mevcut yönetime KHK ile böyle bir talebiniz olduğunu şimdiden söyleyebilecek misiniz?

Ne için iktidar istiyorsunuz?  Mevcudun üzerinde farklı ne yapacaksınız?

Borca Dayalı bu iktisadi anlayışa devam ederek, gelecek nesillere ödetilecek, yeni borçlar mı vaad edeceksiniz?

Yoksa; siz de, kendi elit ve orta sınıflarınızı oluştururken, önceki iktidarların kalkındırdığı elitlerin ekonomik olarak gerilemesi ve orta sınıfın direnmesinin  yanında, doğal olarak genişleyen kompleks bir orta sınıfla mı övüneceksiniz?

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.