EDİTÖRDEN

Cezayir: eski başbakana 7 yıl, muhalefete baskı

Mirat Haber Ajansı

Bir Cezayir mahkemesi Pazartesi günü eski Başbakan Ahmed Ouyahia’yı yolsuzluk suçlamalarından yedi yıl hapse mahkum etti. Ouyahia, eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika döneminde başbakan olarak görev yapmaktaydı. Mahkeme ayrıca eski Bayındırlık Bakanı Amar Ghoul ve Abdülgani Zaalane’yi aynı davada üç yıl hapis cezasına çarptırdı. Ülkeyi izleyenler mevcut Tebun hükümetinin aslında eski Buteflika hükümetini destekleyen ülkedeki Fransa-ordu apırlıklı derin devletin devam hükümeti olduğunu ancak ara sıra bu tür üst düzey kişilerin yolsuzluktan yargılanması sayesinde hem halka adalet duygusu verilmesinin hem de sivil yöneticilerin her an hapse atılabilecekleri mesajının verilmesiyle hizaya getirilmesi amaçlı olduğunu bildiriyorlar.

Muhalefete de ağır baskılar var

Ayrı bir gelişmede de Cezayir’in Hirak protesto hareketinin bir destekçisi, 25 yaşındaki Velid Kechida, internet mecralarında ve diğer çevrimiçi yayınlarda Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune’a hakaret etmek ve İslam’ın “kurallarını çiğnemek” ile suçlandı. Para cezası ile üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avukatı Moumen Chadi cezayı doğruladı. Uluslararsı medya kaynakları Cezayir hükümetinin Hirak aktivistlerine karşı intikamını sürdürdüğünü belirtiyor. Cezayir’in kuzeydoğu Setif eyaletindeki savcı zanlıya beş yıl hapis cezası talep etmişti. Cezayir yetkilileri, Hirak protesto hareketini etkisiz hale getirmek amacıyla bazı muhalifleri tutukladı ve yargıladı.

“Hirak Memes” Facebook sayfasını yöneten Kechida, ifade özgürlüğüne yönelik baskılarda bu yıl yetkililer tarafından hedef alınan en son Cezayirli. Cumhurbaşkanı Tebun geçen hafta Cezayir’in yeni anayasasını imzaladı. Bu, hükümetin uzun süredir devam eden protesto hareketinin sayfasını değiştireceğini umduğu bir değişiklik. Hareket ilk olarak 2019’un başlarında, zamanın cumhurbaşkanı Buteflika’nın beşinci dönem görevde kalma teklifine karşı çıkmak için geniş sokak gösterileri başlatmıştı. Buteflika o yılın Nisan ayında istifa etti, ancak protestocular baskıyı sürdürdü.

Göstermelik seçimler ve referandum

Kuzey Afrika ulusunun 1962’de Fransa’dan bağımsızlığına kavuşmasından bu yana, hâkim sistemin tamamen elden geçirilmesini talep ettiler. Ancak koronavirüs salgınının gerektirdiği sosyal mesafe, protestocuların geçen yılın başlarında sokak mitinglerini durdurmak zorunda kalması anlamına geliyordu. Anayasa değişikliklerini onaylamak için Kasım ayında yapılan referandum, pandeminin gölgesinde kalan bir oylamada seçmenlerin yüzde 15’inden azının desteğini aldı ve Hirak boykot çağrısı yaptı.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Recent Posts

  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

11 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

12 saat ago
  • Gündem

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’den Görüntüler

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze'den Görüntüler Gazze Şeridi'nde İsrail'in Amansız Saldırısı ve Filistinlilerin Güçlü Mücadelesi Gazze…

12 saat ago
  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

13 saat ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

13 saat ago