islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Cezayir Muhalefet Liderlerini Serbest Bırakıyor

Cezayir Muhalefet Liderlerini Serbest Bırakıyor

Bir muhalefet partisinin lideri, Cezayir’in Hirak protesto hareketinin iki ana figürünün cumhurbaşkanının affıyla serbest bırakılacağını söyledi. Deneyimli bir muhalefet figürü olan Cezayir Sosyalist Kuvvetler Cephesi genel sekreteri Kerim Tabbou, ulusal toprakların bütünlüğüne yönelik saldırı suçlamalarıyla bir yıldır hapiste. Samir Benlarbi ise bu yıl 7 Mart’tan beri gözaltında tutuluyor. Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebboune serbest bırakılmaları konusunda Tabbou ve Benlarbi’nin özgürlüklerini geri kazanmasını sağlamak için anayasal yetkisini kullanacağına dair güvence verdi. Cezayir yargı sisteminde cumhurbaşkanının mahkumları affetme hakkı var. Prensip olarak, bu hak sadece Tabbou gibi mahkumiyeti kesin olanlara uygulanmakta. 47 yaşına giren Tabbou, Hirak hareketinin girişimiyle eski hükümetin düşüşüne yol açan en önemli isimlerden biri.

Eski baskıcı rejim yıkılınca yeni seçimler yapılmış fakat eski rejim unsurları seçimlerde yolsuzlukla yeniden gücü ele geçirdmiş başa Tabbou gelmişti. Cezayir hükümeti, rakipleri, gazetecileri, bağımsız medya ve internet kullanıcılarını hedef almaya devam ediyor. Tutukluların Serbest Bırakılması Ulusal Komitesine göre, şu anda protesto hareketiyle bağlantılı suçlamalarda yaklaşık 60 kişi hapsite tutuluyor.

Geçen Nisan ayında Buteflika’nın çöküşüne neden olan Hirak hareketi, 1962’de Fransa’dan bağımsızlıktan bu yana yürürlükte olan Cezayir’in yönetişim sisteminin elden geçirilmesini talep etmeye devam etti. İşsizlik, yolsuzluk ve halktan kopuk yaşlı müstekbirlere karşı ülkedeki gençler protesto etmek için geçen yıl Şubat ayında sokaklara çıkmaya başladı. Başlangıçta Buteflika’nın görevde kalma planlarına karşı protesto ettiler ve daha sonra ülkeye onlarca yıldır hakim olan siyasi ve askeri bir kurumun tüm kalıntılarının kaldırılması için eylemler yaptılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.