islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4657
EURO
34,8326
ALTIN
2.478,35
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Cezayir Osmanlı Arşivini Fransa’dan Geri İstiyor

Cezayir Osmanlı Arşivini Fransa’dan Geri İstiyor

Mirat Haber Ajansı

Cezayir cumhurbaşkanının danışmanı Abdülmecid el-Şeyhi Salı günü yaptığı açıklamada, ülkesinin sömürge döneminin arşivlerini eski haline getirmek için Fransa’ya karşı uluslararası tahkime başvurmayı düşündüğünü söyledi. Fransa ile müzakerelerde Cezayir’in temsilcisi olarak atanan Şeyhi, bir röportajda ülkesinin tarihi arşivini restore etme çabalarının Fransa’nın engellemesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Cezayir’in bunu daha önce yapmadığını, dolayısıyla bunun bir seçenek olduğunu söyledi. Cezayirli yetkililer, sömürge dönemindeki (1830-1962) Fransız kuvvetlerinin, Osmanlı döneminden (1518-1830) kalma evraklar başta yüz binlerce harita ve tarihi belgeyi ülkelerine kaçırdığını söyledi. Fransız yetkililer, Cezayir’deki sömürge dönemine ait belgelerin ellerinde olduğunu doğruladı. Ancak bunların artık Fransız egemenlik mirasının bir parçası olduklarını iddia ediyorlar.

Dört yıldır, Cezayir ve Fransa, bekleyen dört tarihi dosya üzerinde müzakere ediyor. Birincisi, Fransız yetkililerin teslim etmeyi reddettiği Cezayir arşiviyle ilgili, ikinci dosya ise Cezayir Bağımsızlık Savaşı liderlerinin kafataslarının ele geçirilmesiyle ilgili. Üçüncü konu, Fransa’nın 1960-1966 yılları arasında Cezayir Sahrası’nda gerçekleştirdiği nükleer testlerin kurbanları için mali tazminat üzerinde anlaşmaya varmak. Dördüncü dosya da Cezayir Kurtuluş Savaşı sırasında (1954-1962) kaybolan 2.200 Cezayirli ile ilgili.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.