Ekonomi

Çiftçilere gübre desteği

Gelen son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarım sektörüne büyük destek talimatının ardından; Tarım Kredi Kooperatifleri gübre fiyatında %30 indirim yaptığı görüldü. Diğer taraftan ise Çiftçiye büyük bir destek paketi de yolda olduğunun müjdesi de verildi.

Dün duyurulan habere göre ise, Devlet katkısının 4 başlıkta toplanacağı ve gübre, mazot (akaryakıt) ilaç ve yem için daha fazla destek sağlanacağı bilgileri yer almıştı. İşte tarım sektörü ve çiftçiye yeni model ve yapılacak desteklerin ayrıntıları!

ALTERNATİFLİ MODELLER: Tarım destekleri ve çiftçi borçlarına ilişkin sorunun çözülmesi için farklı modeller tartışılıyor. Bir kaç alternatif hazırlanıp Erdoğan’a sunulacak. Bu konuda son kararı ise Cumhurbaşkanı verecek.

DESTEKLEK SADELEŞTİRİLECEK: Çiftçiye verilen ve kafa karıştıran onlarca farklı destek bulunuyor. Bunlar parça parça olduğu için istenilen amaca da ulaşılamıyor. Öncelikli olarak destekler sadeleştirilecek. Onlarca kalem yerine çok daha az ama daha işlevsel bir destek politikası uygulanacak.

4 GRUPTA DESTEK: Desteklerin 4 ana başlık altında toplanması planlanmamaktadır. Bunlar gübre, mazot, ilaç, yem gibi 4 ana unsur üzerinden yapılacak.

YÜZDE 50’YE VARAN DESTEK: Tespit edilen bu 4 girdi için ise yüksek destekler sağlanacak. Bu desteklerin oranının maliyetinin yüzde 50’yi bulması üzerinde duruluyor.

Bu da çiftçinin girdi maliyetlerinin neredeyse yarısı oranında düşmesi anlamına geliyor.

TARIM KREDİYE YENİ MODEL: Tarım Kredi Kooperatifleri de yeniden yapılandırılacak. Tarım kredilerin çiftçiye destekte daha fazla rol alması, bu alanı organize eden bir yapıya dönüştürülmesi üzerinde duruluyor.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin yeni Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın (eski Ziraat Bankası Genel Müdürü) finanstan anlamasının kuruma yeni bir bakış açısı getirmesi burayı canlandırması bekleniyor. Ayrıca ekonomide destek paketleri ile iş ve işsizlik katkılarının devamlılığıyla ilgili çalışmaların devam ettiği de aktarıldı. Buna göre staj döneminden istihdama kadar gençlerin ve kadınların iş yaşamına katılmasıyla ilgili tüm desteklerde önemli artışlar sağlandı.

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

9 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

10 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

11 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

12 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

13 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

13 saat ago