islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4905
EURO
34,9546
ALTIN
2.435,08
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Çin jeti dünyanın her yerine 2 saatte ulaşabiliyor

Çin jeti dünyanın her yerine 2 saatte ulaşabiliyor
Mirat Haber Ajansı

Çin askeri teknolojilerinin Mach 16 uçuşu için devrim niteliğinde bir uçak motoru olduğunu iddia ettikleri gelişme, 2020 sona ererken dünya tarafından endişeyle izlenmekte. Motorla çalışan bir uçağın iki saat içinde dünyanın herhangi bir yerine ulaşabileceğini bildiren Çinliler Pekin’deki hipersonik bir rüzgar tünelinde bir prototipin test uçuşu, itme kuvveti, yakıt verimliliği ve operasyonel stabilite açısından benzeri görülmemiş bir performans gösterdi. Motor ayrıca, bir havaalanı pistinden yatay olarak kalkabiliyor, Dünya çevresinde yörüngeye girebiliyor, ardından atmosfere yeniden girecek ve nihayet bir havaalanına inecek yeniden kullanılabilir atmosfer ötesi uçaklara da hizmet edebiliyor. Çin Bilimler Akademisi Mekanik Enstitüsü’nden Profesör Jiang Zonglin liderliğindeki bilim adamları, Çin Havacılık Dergisi’nde yayınlanan hakemli bir makalede bu ayın başında duyuruyu yaptılar. Fütüristik motor nispeten basit bir tasarıma sahip. Herhangi bir hareketli parçası olmayan üç ana bileşenden oluşmakta: tek aşamalı hava girişi, hidrojen yakıt enjektörü ve yanma odası. Bölmenin ağzı, hava girişinin üst ucuna açılıyor. Jiang’ın ekibi, motoru ses hızının dokuz katı hızda uçuş koşullarını simüle eden güçlü bir rüzgar tüneline yerleştirdi.

ABD Çin’i suçluyor

Jiang ve meslektaşları, buna “ayakta eğik patlama ramjet motoru” veya kısaca sodramjet adını verdiler. Amerika Birleşik Devletleri sık sık Çin’i çim biçme makinesinden gizli savaş uçağına kadar uzanan kendi fikirlerini çalmakla suçluyor. Sodramjet de başta bir Amerikan fikriydi. 1960’larda ve 1970’lerde Nasa, scramjet deneylerinde bir dizi başarısızlıkla karşılaştı. Bununla birlikte, Nasa’nın scramjet motoru genellikle çalışma sırasında duruyordu. Bunun bir nedeni, yüksek hızlı havanın ürettiği şok dalgalarının alevi bir nefesle söndürebilmesiydi. Buna ek olarak, ABD hükümeti hipersonik araştırmaların çoğunu Nasa’dan Boeing ve Lockheed Martin gibi özel şirketlere kaydırdı. Müteahhitler tüm kaynaklarını scramjet tasarımına koydular ve sonunda diğer ülkeleri takip etmelerine neden olan aksiliklere maruz kalmaya devam ettiler. Rusya ve Çin, son yıllarda çeşitli hipersonik silah türlerini konuşlandırırken, ABD bu alanda geri kalmaya başladı.

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.