islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Çin, Ülkeleri İşgale Hazırlanıyor

Çin, Ülkeleri İşgale Hazırlanıyor

Çin Halk Cumhuriyeti, yayılmacılık ve sömürgecilik politikalarını meşrulaştırmak için iç yasal düzenlemeye gidiyor. Kara Sınırları Yasası’nı düzenleyen Çin, artık istediği ülkeyi işgal edebilecek.

Parlamento tarafından çıkarılan son Kara Sınırları Yasasına atıfta bulunan Çin rejimi, bölgede kendi iddialarını ve haklarını savunmak amacıyla uluslararası hukuku ihlal etmek ve yayılmacılığını meşrulaştırmak için iç hukuku kullanıyor.

Nikkei Asia’da yazan, jeostratejist ve dokuz kitabın yazarı Brahma Chellaney, Kara Sınırları Yasası’nın, giderek saldırganlaşan Çin’in yayılmacılığını desteklemek için iç hukuku nasıl kullandığının en son örneği olduğunu söyledi.

Chellaney, “Örneğin, Pekin, Hong Kong’un demokrasi yanlısı hareketini ezmek ve şehri Çin Komünist Partisi ile Çin’in İngiltere ile Birleşmiş Milletler kayıtlı anlaşmasını ihlal ederek siyasi bir adım atmak için yeni bir ulusal güvenlik yasasını kullandı.” Dedi.

Kara Sınırları Yasası, Çin’in yeni Sahil Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sadece aylar sonra geldi. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Filipinler ve Vietnam da dâhil olmak üzere birçok ülke, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni açıkça ihlal eden Sahil Güvenlik Yasası hakkında endişelerini dile getirdi.

Chellaney yazısında, Sahil Güvenlik Yasası’nın Çin’in denizdeki askeri yapılanmayı hızlandırmayı amaçladığı gibi, Kara Sınırları Yasası’nın da Himalayalar’ın askerileşmesini hızlandıracağını söyledi. Ve Sahil Güvenlik Yasası, Çin’in hak iddia ettiği tartışmalı sularda ölümcül güç kullanımına izin verdiği gibi, kara yasası da Çin’in tartışmalı topraklar üzerindeki iddialarını savunmak ve ilerletmek için güç kullanımına izin veriyor.

Özetle, Pekin uluslararası hukuku ihlal etmek için iç hukuku yürürlüğe koyuyor. Çin’in bir ulusal güvenlik yasası yoluyla Hong Kong’un özerkliğini çözmedeki başarısının, Tayvan’a özgü yasaları yürürlüğe koyması veya ada demokrasisine karşı 2005 tarihli Bölünme Karşıtı Yasasını etkinleştirmesi için ilham verebileceğini söyledi.

“Çin, iç hukuku yasa dışı eylemler için bir kılıf olarak kullanarak, uluslararası hukukun güçlülere, özellikle de alaycı devletlere karşı güçsüz olduğunu gösteriyor. Ancak Çin’in yayılmacılığı, ironik bir şekilde, uluslararası hukuk altında kendi iddialarını ve haklarını savunma amacıyla uluslararası hukuku sık sık ihlal ediyor. “dedi.

Chellaney, örnekler arasında “Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki insan yapımı askeri kışla haline getirilmiş adaları ve Hindistan, Butan ve Nepal’in kendi ulusal sınırları içinde kalan stratejik açıdan önemli alanlar üzerindeki kontrolünü genişletmek veya pekiştirmek için tartışmalı Himalaya sınır bölgelerindeki mevcut militarize köy inşa çılgınlığı sayılabilir” dedi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.